Prénatal en Coolcat bereid tot tekenen convenant Bangladesh

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Prénatal is van plan het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh te tekenen, zo meldt het bedrijf vandaag in een verklaring. Coolcat-baas Roland Kahn laat daarnaast aan Quote weten eveneens van plan te zijn het akkoord te tekenen.

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) noemde het vanochtend in het AD schandalig dat Prénatal, Coolcat en Wibra het akkoord niet ondertekenen. De bedrijven laten nog altijd kleding produceren in fabrieken in Bangladesh waar het personeel wordt uitgebuit en de omstandigheden niet veilig zijn. Ploumen:

“Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog, of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.”

Ploumen bezocht vandaag in Berlijn een conferentie over fatsoenlijk loon. Daar maken vakbonden, bedrijven en overheden afspraken over het betalen van een minimumloon. Voor Bangladesh is afgesproken dat het salaris van 28 naar 50 euro per maand zal gaan.

Prénatal ‘onderschrijft oproep minister’

Het babyartikelenbedrijf laat vanavond weten een aantal weken geleden met de studie te zijn begonnen in de verklaring:

“Het bedrijf onderschrijft dan ook de oproep van minister Ploumen om constant te blijven werken aan de verbetering van arbeidsomstandigheden.”

Kahn meldt dat het bedrijf het akkoord waarschijnlijk binnen een maand tekent. Eerder vandaag reageerde Kahn nog boos op de oproep van minister Ploumen. Onder andere Zeeman, H&M, C&A en Hema hebben dat convenant wel ondertekend, aldus de minister.

1100 doden na instorten pand Bangladesh

Aanleiding voor de gevoelige kwestie en de nieuwe afspraken is de ramp in een gebouw in Dhaka in Bangladesh. Er kwamen meer dan 1100 mensen om het leven toen een gebouw met daarin verschillende kledingfabrieken instortte. De constructie van het gebouw bleek slecht te zijn geweest en ook werden er regels overtreden. Zo had de eigenaar toestemming een gebouw van zes verdiepingen te bouwen, maar bouwde hij er twee illegaal bovenop. Het gebouw bleek überhaupt niet geschikt voor industrieel gebruik. Honderden kledingfabrieken werden in het land gesloten na de ramp.

    • Annemarie Coevert