Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Opschudding onder vogelaars: de sperweruil is gespot

Vogelaars zeggen dat wie oog in oog met hem heeft gestaan die blik nooit zal vergeten. Helgeel of oranjerood. Strak. Priemend. In Nederland werd hij de afgelopen honderd jaar maar drie keer eerder gespot. Gisteren dook hij weer op: de sperweruil.

Vogelaars zeggen dat wie oog in oog met hem heeft gestaan de blik nooit zal vergeten. Helgeel of oranjerood. Strak. Priemend. Hij fixeert zijn weergaloze ogen in die van jou. De Sperweruil (Surnia ulula) kent geen vrees voor mensen, maar toch laat hij zich zeldzaam zien. In Nederland werd hij de afgelopen honderd jaar maar drie keer eerder gespot. Gisteren dook hij weer op.

Twitter avatar natuurdigitaal Marc Plomp De Sperweruil is binnen. Prachtig gezien en gefilmd. Deze foto is van Jos vd Berg http://t.co/y06KTAdE4R

De eerste keer (in 1920) werd hij dood gevonden, de tweede keer (in 1995 in Limburg) en derde keer (in 2005 in Drenthe) werd hij wel gefotografeerd. En gisteren trokken halsoverkop honderden vogelaars naar een tankstation aan de IJsselallee in Zwolle.

Eerder deze maand kwamen de geruchten al op stoom. Een treinmachinist zag toen hij een tijdje tussen Zwolle en Leeuwarden stilstond een vogel van “formaat houtduif” op de rijdraad zitten.

“Dichterbij gekomen kon ik de tekening van het verenpak beter bekijken en toen ik vlag bij de voor mij nog niet eerder geziene vogel was keerde deze zijn kop richting de treincabine. Onmiskenbaar waren de naar voren gerichte gele ogen van de uil en ook de zwarte langwerpige vlakken aan de zijkant van de kop van een sperweruil. De afstand tussen mij en de sperweruil bedroeg op het laatst niet meer dan een meter, omdat de sperweruil niet wegvloog , maar de treincabine gewoon liet passeren.”

De waarneming van de de zeldzame grijs-wit gestreepte uil werd gisteren - met aanstekelijk enthousiasme - bevestigd door boswachter Jos Schouten:

Twitter avatar JosSchouten Jos Schouten Sperweruil fietstunnel hortensiastraat lantarenpaal boven ijsselallee!
Twitter avatar JosSchouten Jos Schouten Whaaah! Spektakel. Jagend vanaf lantarenpaal op ooghoogte. Straks word ik wakker?
Twitter avatar JosSchouten Jos Schouten Met muis tussen vangrails in middenberm. Als ie maar niet aangereden wordt!
Twitter avatar JosSchouten Jos Schouten Oke. Veilig weggevlogen met prooi naar t noorden. Ff bijkomen en nagenieten nou #sperweruil

De Sperweruil broedt in de uitgestrekte, afgelegen bossen van Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Onderzoekers hebben geen idee hoeveel er nog zijn. Daarom is de Sperweruil voor vogelaars een mystieke soort. Zelfs als er eentje in Scandinavië wordt gespot dan springen sommige Nederlandse vogelspotters in hun auto om een glimp op te vangen de zwartbruine uil met witte dwarsvlekken.

Het nieuws dat er een Sperweruil in Nederland was gespot, zorgde ervoor dat er zich gistermiddag meer dan honderd mensen verzamelden bij het tankstation in Zwolle. De NOS legde het enthousiasme van de vogelaars vast in deze radioreportage.

Voor wie de sperweruil met eigen ogen wil zien: de vogel is nog niet gevlogen. Op Twitter en Waarneming.nl blijven de berichten en foto’s binnenstromen. Voorlopig is de vogel nog niet gevlogen.

Twitter avatar ElmaVonk64 Elma niet normaal toch dit ? Arme uil RT “@natuurdigitaal: Al aardig wat vogelaars bij de Sperweruil in Zwolle. http://t.co/P5bO3xKQQU
Twitter avatar mwtenduis Marc-Willem ten Duis @EversStaatOp538 #sperweruil vogelaars staan rijen dik naast een druk verkeerskruispunt in Zwolle Zuid http://t.co/ssbL0ueW3G
Twitter avatar ZOETZOUTZEELT Martin van Zeelt Na bestudering foto’s vogelaars wordt echtheid #Sperweruil in twijfel getrokken. http://t.co/p5zVSeOKGW