‘NSA-baas Keith Alexander bood al in juni tevergeefs zijn ontslag aan’

NSA-baas Keith Alexander, die vorige maand zijn vertrek aankondigde, heeft zijn ontslag al aangeboden kort nadat Edward Snowden zich in juni bekendmaakte als bron van de gelekte geheime NSA-documenten die de afluisterpraktijken van de geheime dienst blootlegde.

John Inglis, links, en NSA-chef Keith Alexander praten in Washington over de activiteiten van de inlichtingendienst.
John Inglis, links, en NSA-chef Keith Alexander praten in Washington over de activiteiten van de inlichtingendienst. Foto Reuters/Jonathan Ernst

NSA-baas Keith Alexander, die vorige maand bekendmaakte dat hij zijn functie binnenkort neerlegt, heeft zijn ontslag al aangeboden kort nadat Edward Snowden zich in juni bekendmaakte als bron van de gelekte geheime NSA-documenten die de afluisterpraktijken van de geheime dienst blootlegde.

Dit aanbod, waar nooit eerder over is bericht, werd destijds niet geaccepteerd door de Amerikaanse overheid. Dat schrijft The Wall Street Journal vanmiddag.

‘Vertrek staat los van afluisterschandaal’

Vorige maand maakte tegelijkertijd met Alexander ook de tweede man van de inlichtingendienst, John Inglis, zijn vertrek bekend. Beide heren benadrukten toen dat deze beslissing los stond van de afluisterpraktijken die door Snowden werden geopenbaard. Alexander werd acht jaar geleden onder president George Bush aangesteld en is daarmee de langst dienende chef van de dienst tot nu toe.

De Amerikaanse krant schrijft dat dit afluisterschandaal ‘de fundamenten van de NSA heeft aangetast zoals dat in het zestigjarig bestaan van de inlichtingendienst nooit eerder is voorgekomen.’ Alexander heeft de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen maanden vaak en fel verdedigd.

Volgens hem hebben de afluisterprogramma’s, zoals het PRISM-programma waarbij op grote schaal Europese burgers worden bespioneerd, tientallen potentiële terroristische aanslagen helpen voorkomen. Toch wordt vermoed dat er met een nieuwe baas er een nieuw beleid ingevoerd zal worden binnen de NSA als gevolg van het grootschalige schandaal.

    • Annemarie Coevert