Nederland ★★★-restaurant rijker - negen nieuwe zaken met één ★

Jacob Jan Boerma (R) van restaurant De Leest reageert na de bekendmaking dat hij zijn derde MIchelin-ster gekregen heeft.
Jacob Jan Boerma (R) van restaurant De Leest reageert na de bekendmaking dat hij zijn derde MIchelin-ster gekregen heeft. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Nederland heeft een nieuw driesterrenrestaurant: De Leest in Vaassen van chef-kok Jacob-Jan Boerma. Daarnaast zijn er negen nieuwe restaurant met een Michelin-ster. Dat heeft de organisatie van de Michelinsterren, een kwaliteitskeurmerk voor restaurants, zojuist bekendgemaakt in Maastricht.

Lees ook: Koken zonder sterren - Hoe de Michelinster in Nederland zijn glans verloor

Michael Ellis, directeur van de gids, over De Leest:

“Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak.”

Nederland telt dit jaar in totaal 105 sterrenrestaurants, vier meer dan vorig jaar. Negen nieuwe restaurants hebben een ster gekregen, drie zaken gaan van een naar twee sterren.

  • Fred (Rotterdam) - (“De creaties van Fred Mustert zijn culinair maatwerk en een toonbeeld van het principe ‘less is more’.)
  • FG (Rotterdam) - (“Het samenspel van smaken die culinaire kwajongen François Geurds presenteert, overtuigt.”)
  • Bord’Eau (Amsterdam) - (“de keuken van Richard van Oostenbrugge die het best wordt omschreven als verfijnd en geweldig, maar even goed als verfijnd (culinair) geweld”)

Restaurant De Librije behoudt zijn derde ster, waardoor Nederland volgend jaar twee driesterrenrestaurants kent. Het huidige driesterrenrestaurant Oud Sluis, van chef-kok Sergio Herman, sluit op 22 december zijn deuren.

Twitter avatar joelbroekaert Joël Broekaert Daar staan ze alle nieuwe 1-sterrenchefs #Michelin2014

Het nieuwe restaurant van Ron Blaauw, Ron Gastrobar, is één van de nieuwe restaurants met een ster. Eerder dit jaar besloot Blaauw om zijn tweesterrenrestaurant in Amsterdam te sluiten om vier dagen later een goedkoper, toegankelijker en simpeler sterloos-restaurant te openen. Volgens hem is deze nieuwe, toegankelijke stijl de toekomst van de gastronomie. Michelin ziet deze trend ook, schrijft de jury in het persbericht:

“De economische situatie werkt als katalysator om deze weg in te slaan en zorgt ervoor dat heel wat restaurants terugkeren naar de essentie, naar de basis. Een eerlijke maaltijd, goede ingrediënten met veel smaak. Deze ontwikkeling zal de Nederlandse gastronomie zeker geen kwaad doen. Integendeel. Het kwaliteitssegment wordt toegankelijker voor een breder en jonger publiek.”

Grand Restaurant Karel V in Utrecht is het enige restaurant dat dat zijn ster kwijtraakt. De vier andere restaurant die hun ster verliezen zijn of gesloten of onder een andere naam verder gegaan.

Alle sterrestaurants

Bekijk hier het hele overzicht van Nederlandse restaurants met een of meerdere Michelinsterren.

Gezag Michelin-gids is dalende

De afgelopen jaren is het gezag van de Franse Michelin-gids dalende. Dat komt mede door de opkomst van internet en sociale media, die het recenseren hebben gedemocratiseerd. Daarnaast is in Nederland de laatste jaren het aantal sterren flink toegenomen, hetgeen inflatie in de hand werkt. Ook financieel gezien gaat het niet goed met de gids, schreef NRC vorig jaar:

“Sinds de laatste telg van de familie Michelin tijdens het vissen verdronk in 2006 is er geen familie meer betrokken bij de gids. Het, kantoor is ook nog eens verhuisd van een adres op stand in Parijs naar een buitenwijk. Inmiddels is een Amerikaan directeur van de gids en buigt men zich serieus over de vraag of de vele miljoenen verlies op de uitgave nog steeds goed besteed zijn.”

De Michelinsterren worden sinds 1933 uitgedeeld door de Franse Michelin-gids. Zo’n ster geeft een restaurant en zijn chef-kok prestige en klandizie, maar ook extra stress: hoe kun je de ster behouden?