Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minister Ploumen uit felle kritiek op drietal kledingwinkels

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA)
Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel uit felle kritiek op kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénatal. De bedrijven laten nog altijd kleding produceren in fabrieken in Bangladesh waar het personeel wordt uitgebuit en de omstandigheden niet veilig zijn. Volgens de PvdA-minister weigeren de drie hun verantwoordelijkheid te nemen, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Coolcat, Wibra en Prénatal weigeren, ondanks herhaaldelijke oproepen, akkoorden te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders eerlijke salarissen te betalen. Aan deze uitbuiting moet volgens Ploumen een eind komen:

“Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog, of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.”

Andere bedrijven ‘doen wel hun best’

Volgens Ploumen doen bedrijven als H&M, V&D, C&A en Hema “wél hun best”, zo zegt ze tegenover het AD. “Het kan dus wel.” Volgens de krant waren de Coolcat, Wibra en Prénatal gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Ploumen bezoekt vandaag in Berlijn een conferentie over fatsoenlijk loon. Daar maken vakbonden, bedrijven en overheden afspraken over het betalen van een minimumloon. Voor Bangladesh is afgesproken dat het salaris van 28 naar 50 euro per maand zal gaan.

1100 mensen dood na instorten gebouw Bangladesh

Aanleiding voor de gevoelige kwestie en de nieuwe afspraken is de ramp in een gebouw in Dhaka in Bangladesh. Er kwamen meer dan 1100 mensen om het leven toen een gebouw met daarin verschillende kledingfabrieken instortte. De constructie van het gebouw bleek slecht te zijn geweest en ook werden er regels overtreden. Zo had de eigenaar toestemming een gebouw van zes verdiepingen te bouwen, maar bouwde hij er twee illegaal bovenop. Het gebouw bleek überhaupt niet geschikt voor industrieel gebruik. Honderden kledingfabrieken werden in het land gesloten na de ramp.