Met lef op één

Trainer Peter Bosz van Vitesse werd gisteren vijftig en vierde dat als koploper Hij wordt getypeerd als intelligent en bereid om risico’s te nemen Voorlopig pakt het goed uit bij ‘Hollywood aan de Rijn’

Trainer Peter Bosz van Vitesse, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.
Trainer Peter Bosz van Vitesse, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Foto Jasper Juinen

Redacteur voetbal

Hendrie Krüzen, assistent-trainer van Vitesse, slaat na het duel met Go Ahead Eagles het verzoek af voor een gesprek over Peter Bosz. De spelersbus van Vitesse wacht en bovendien: Bosz typeren „gaat niet in vijf minuten”. Krüzen, voorheen ook Bosz’ assistent bij Heracles, zal wel gelijk hebben. De oud-speler van onder meer Feyenoord werd deze week vijftig en vierde dat als trainer van de koploper van de eredivisie. Zijn aanpak laat zich vast niet in vijf minuten uitleggen.

„Een intelligente man die risico’s durft te nemen”, zegt Jan Smit, de voorzitter van Heracles die trainer Bosz twee periodes in dienst had. Hij had voldoende „interne strijdjes” met de trainer, maar Smit noemt Bosz toch „een man van het harmoniemodel”. Een voorbeeld: „Trainers hebben vaak niet graag dat een voorzitter of directeur zich met spelers bemoeit. Maar hij moedigde juist aan dat ik een band kreeg met de spelers. Dat ik meeging in de spelersbus.”

Bosz toonde zich na de tumultueuze wedstrijd tegen Eagles (3-0) gistermiddag „een tevreden coach”, en dat is logisch. Vitesse blijft koploper in de eredivisie, na een wedstrijd die voor rust even ontvlamde, en daarna van alle spanning was ontdaan. Een soepele overwinning, maar Bosz heeft zijn spelers nog niet helemaal waar hij ze hebben wil. Als zijn verdedigers niet ver genoeg van het eigen doel spelen, zie je hem wild gebaren – ook al is het de 85ste minuut en staat het 3-0 tegen een geslagen ploeg die met tien man speelt.

Bosz is ook de trainer die zijn vorige club Heracles een tijd lang, tegen alle heersende voetbalideeën in, met drie in plaats van vier verdedigers liet spelen. Typerend voor de coach? „Je mag bij hem fouten maken”, zegt verdediger Jan-Arie van der Heijden na de wedstrijd. „Hij wil gedurfd spelen en wil dat de verdedigers inschuiven om zo een man-meersituatie te creëren. Ik denk dat we steeds meer ons eigen spel spelen.”

Kort voor het gisteren op de Adelaarshorst grimmig werd was het even te zien: Vitesse zoals Peter Bosz het bedoeld heeft. De twee penalty’s voor zijn ploeg, de rode kaart voor Go Ahead Eagles, de kwetsende spreekkoren van het thuispubliek richting scheidsrechter Danny Makkelie moesten allemaal nog komen in Deventer. Het was nog een wedstrijd, elf tegen elf, toen Go Ahead een hoekschop nam en liefst drie Vitesse- aanvallers rond de middellijn bleven hangen, wachtend op de counter. „ Ik denk niet dat veel andere ploegen dat doen”, zegt Van der Heijden. „Die willen toch vooral een goal voorkomen bij een corner tegen.”

Begin augustus trof Bosz bij Vitesse een selectie aan van zestien man. Hij had de geborgenheid van Almelo verruild voor ‘Hollywood aan de Rijn’. De club die nooit saai is en, sinds Vitesse in buitenlandse handen viel, zelfs ronduit intrigerend. Bosz haalde zijn schouders op over het contrast met zijn oude club Heracles. „Ik moet mijn werk op het veld doen. Daar was Jan Smit niet bij, en daar is Merab Jordania ook niet bij”, zei hij.

De nieuwe eigenaar van Vitesse, Alexander Tsjigirinski die vorige maand de aandelen overnam, moest zich toen nog aandienen. Wat moet je daar als trainer allemaal mee? „Ik denk dat hij zich daar emotioneel helemaal los van kan maken”, zegt Heracles-voorzitter Smit – die het zelf maar niets vindt dat een club eigendom is van een Russische miljonair. „Peter wilde gewoon met topspelers werken, dat kan bij Vitesse. Ik begrijp wel dat hij hiervoor koos. Het verdient ook een stuk beter daar.”

Maar dat het zo goed uitpakt bij Vitesse? Weer terug naar augustus. Chelsea moest nog over de brug komen met de spelers Lucas Piazon en Christian Atsu. En het Roemeense Petrolul zou Vitesse de weg naar de Europa League dwarsbomen. Met het vertrek van topscorer Wilfried Bony en talent Marco van Ginkel leek een herhaling of verbetering van de prestatie van de vorige coach Fred Rutten, de vierde plaats, uitgesloten.

Nu dan: Vitesse won vier van de laatste vijf wedstrijden, bleef ongeslagen en is nu koploper in de eredivisie. Toegegeven: een competitie waar al te fundamentele beweringen over de status van een ploeg meestal de week erop alweer worden afgestraft.

    • Bart Hinke