Met Bosz is Vitesse ook op het veld intrigerend

Bij de koploper is alles ondergeschikt aan de aanvalslust

Hendrie Krüzen, assistent-trainer van Vitesse, slaat na het duel met Go Ahead Eagles beleefd het verzoek af voor een gesprek over Peter Bosz. De spelersbus van Vitesse wacht en bovendien: Bosz typeren „gaat niet in vijf minuten”. Krüzen, voorheen ook Bosz’ assistent bij Heracles, zal wel gelijk hebben. De hoofdcoach van Vitesse werd deze week vijftig en vierde dat als trainer van de koploper in de eredivisie. Zijn aanpak laat zich niet in vijf minuten uitleggen.

„Een intelligente man die risico’s durft te nemen”, zegt Jan Smit, de voorzitter van Heracles die Bosz twee periodes in dienst had. Hij had voldoende „interne strijdjes” met de trainer, maar Smit noemt Bosz toch „een man van het harmoniemodel”. Een voorbeeld: „Trainers hebben niet graag dat een voorzitter zich met spelers bemoeit. Maar hij moedigde juist aan dat ik een band kreeg met de spelers. Dat ik meeging in de spelersbus.”

Bosz is ook de trainer die de afgelopen seizoenen het vaakst naar de tribune werd gezonden wegens aanmerkingen op scheidsrechters. En hij toonde zich principieel nadat trainer Gertjan Verbeek in 2009 bij Feyenoord werd ontslagen. Bosz, toen technisch directeur in Rotterdam en dus verantwoordelijk voor de samenstelling van de spelersgroep, trok zijn conclusies en vertrok ook. Hij koos daarna weer voor de korte broek – toch meer trainer dan beleidsman.

Kort voordat het gistermiddag in de Adelaarshorst in Deventer even grimmig werd, was het goed te zien: Vitesse zoals Peter Bosz het bedoeld heeft. De twee penalty’s voor zijn ploeg, de rode kaart voor Go Ahead Eagles, de kwetsende spreekkoren voor scheidsrechter Danny Makkelie moesten nog komen. Het was nog een wedstrijd, elf tegen elf, toen Go Ahead Eagles een hoekschop nam en liefst drie Vitesse-aanvallers rond de middellijn bleven hangen, wachtend op de counter. „ Ik denk niet dat veel andere ploegen dat doen”, zegt Vitesse-verdediger Jan-Arie van der Heijden na de wedstrijd. „Die willen toch vooral een goal voorkomen bij een corner tegen.”

Bij Bosz is tegendoelpunten voorkomen ondergeschikt aan de aanvalslust. Onorthodox speelde hij bij Heracles vorig seizoen vaak met drie in plaats van vier verdedigers. „Je mag bij hem fouten maken”, zegt Van der Heijden. „Hij wil gedurfd spelen en dat de verdedigers inschuiven om zo een man-meersituatie te creëren.”

Deze zomer verruilde Bosz de geborgenheid van Almelo voor ‘FC Hollywood aan de Rijn’. De club waar het nooit saai is en waar het de afgelopen jaren, sinds Vitesse in buitenlandse handen viel, steeds intrigerender is geworden. Bosz haalde zijn schouders op over het contrast met zijn oude club Heracles. „Ik moet mijn werk op het veld doen. Daar was Jan Smit niet bij, en daar is Merab Jordania ook niet bij”, zei hij in augustus.

De nieuwste Vitesse-eigenaar, de Rus Alexander Tsjigirinski die vorige maand de aandelen overnam, moest toen nog komen. Wat moet je daar als trainer mee? „Ik denk dat hij zich daar emotioneel helemaal los van maakt”, zegt Heracles-voorzitter Smit – die het persoonlijk maar niets vindt hoe een club eigendom kan worden van een rijke Rus. „Peter wilde gewoon met topspelers werken, dat kan bij Vitesse. Ik begrijp wel dat hij hiervoor koos. Hij verdient ook een stuk beter nu.”

De start in Arnhem was armzalig. Begin augustus trof Bosz hij een selectie aan van zestien man en Vitesse verloor in de voorronde van de Europa League van het Roemeense Petrolul. Chelsea-spelers Lucas Piazon en Christian Atsu moesten nog gehuurd worden en met het vertrek van topscorer Wilfried Bony en talent Marco van Ginkel leek een herhaling van de prestatie van de vorige coach Fred Rutten, de vierde plaats, uitgesloten.

Nu dan: koploper. In een competitie waar al te boude beweringen over de status van een ploeg meestal de week erop alweer worden afgestraft, won Vitesse vier van de laatste vijf wedstrijden. Bosz heeft zijn spelers waar hij ze hebben wil. Of toch? Zie hem wild gebaren als zijn verdedigers niet ver genoeg van het eigen doel spelen – ook al is het de 85ste minuut en staat het 3-0 voor Vitesse. Verslappen is verboden.

    • Bart Hinke