Liefdesverklaring

Een album vol encores, daar raak je op uitgeluisterd. Wat tijdens een concert als virtuoze toegift kan verrassen, leidt thuis in een reeks snel tot verzadiging: te veel suiker. Pianist Alexandre Tharaud, breder bekend door zijn rolletje in de film Amour, ziet een toegift echter als een innig moment van vriendschap tussen artiest en luisteraar, al dan niet gevolgd door een signeersessie. Dus is de cd Autograph een liefdesverklaring aan zijn publiek: een zorgvuldig samengestelde hitparade die de balans tussen vreugde en melancholie voortdurend bewaakt. Bovendien, Tharauds meestal lichte, flexibele spel zorgt voor continuïteit. De linkerhand permitteert zich in Bach elegante vrijheden ten opzichte van de stuwende rechterhand. Sibelius’ Valse triste krijgt een typisch Weens rustje voor de tweede tel, wat leidt tot swing én weemoed.

Floris Don

    • Floris Don