Levende monumenten vol ongemakken

None

Zien Docu

Levende klederdracht

Nederland 2, 20.55-22.00

Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden. Op Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en Walcheren gaat het nog om in totaal enkele tientallen vrouwen, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed.

Regisseur Niek Koppen, ‘Filmmaker in Focus’ op het IDFA van dit jaar, portretteert in zijn nieuwste documentaire twaalf vrouwen die nog dagelijks klederdracht dragen. Sterker nog: de dames bezitten geen andere kleding dan hun klederdracht. Die is dan ook een onlosmakelijk deel van het leven van de dames en, ondanks dat ze vaak als levende monumenten worden gezien – met alle ongemakken van dien – zou geen van hen nu nog vrijwillig naar ‘burgerkleding’ overstappen. Zo behoren ze tot de laatste generatie die deze traditie in leven houdt. Met deze film brengt Koppen een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie.

Niels Koppen (Hengelo, 1956) maakte eerder onder meer. The Hunt (’99), over de Engelse vossenjacht, en Goud (’07), over het Nederlandse vrouwenhockeyteam