Kilometers maken met kokkels

In Breskens wordt elke zondagochtend een geheime vismarkt gehouden. Bij het bedrijf met de mooie naam Transport Vooruit komen uit heel Europa vrachtwagens bijeen met vis en schelpdieren. Ze wisselen van lading. Terug gaan ze met andere vis dan die waarmee ze gekomen waren. Zeebaars uit Turkije voor de Fransen, terug met zalm uit Schotland voor de Turken.

Bizar, ik zag het wat jaren geleden, is het vervoer van en naar Boulogne-sur-Mer. Van ginder, de Franse kust, komen oesters voor Zeeland. En terug? Oesters.

Franse oesters voor het noorden, Zeeuwse oesters voor de Fransen. Omdat de ene de ene liever heeft en de andere de andere. Kan ook met de prijs te maken hebben. Zeeland heeft goedkope voor de arme Fransen. En Nederlandse culi’s mogen met de feestdagen graag eens een korfje Franse platte leegeten; oestertjes voor 3 euro per stuk.

Voor de Zeeuwse kust en rond de Waddeneilanden worden scheermessen opgevist. Lange schelpen met een lang beestje erin dat kan pompen en spuiten. Mogelijk gaan ze ook via Breskens, maar ze belanden in elk geval in Spanje.

Nee, niet allemaal. Er zijn in Nederland grootwinkeliers voor de horeca die er wat van hebben liggen in een koelmeubel. Verpakt in een netje met een label eraan waarop staat waar ze vandaan komen. Uit Parijs, van de groothandelsmarkt Rungis. En die heeft ze uit Zeeland, waar ze zijn verpakt, of uit Harlingen waar Meromar Seafoods (Meromar.nl) de scheermessen uit de Waddenzee in netjes doet en er vrachtwagens mee laadt, allemaal met buitenlandse nummerborden.

Over die netjes. Een andere verpakking, luchtdicht afgesloten met extra zuurstof erin, zou beter zijn, maar Spaanse consumenten willen ze in een netje want dat is ze vertrouwd. Zo ook kokkels. De Waddenzee ligt bijkans droog van de schelpdieren. Oesters bouwen muren en kokkels leggen funderingen aan. Kokkels worden uit het zand opgeharkt en onder meer in Harlingen in bakken stromend zeewater gehouden om ze wat zand te laten uitspugen. Dan gaan ze in netjes op reis. Als er al wat kokkels terugkomen uit Spanje naar hier, dan is het in een blikje.

Vrijwel nergens in Nederland zijn verse kokkels te koop uit eigen zee.

Omdat er geen vraag naar is. Dat komt omdat niemand weet dat kokkels nog lekkerder zijn dan mossels, ook rauw. En dat komt omdat niemand ze at omdat ze nergens te koop zijn. Fiets naar de Waddenzee en vind ze bij laag water. Kokkelschelpen kunnen opengemaakt worden door er twee stevig met de slotjes tegen elkaar te wringen. Maar er is een nieuw mooi oestermes, opvouwbaar, van Opinel. Gevonden in een Utrechtse kookwinkel. De stevige Opinel doet ook kokkels.

    • Wouter Klootwijk