Kijk en zet je cynisme opzij: deze dakloze man mag eindelijk naar huis

Het is maandagavond en de week duurt nog lang. Maar gelukkig is er nog hoop, want er zijn ook mooie dingen in de wereld. Zoals wat deze dakloze man overkomt: de man achter een kledingbedrijf en een videomaker komen samen om in New York kleding weg te geven aan daklozen om warm te blijven in de winter, en besluiten hem een enkeltje terug naar huis te geven.

Still uit video http://youtu.be/iurrkqsZzqY

Het is maandagavond en de week duurt nog lang. Berlusconi krijgt geen gratie, Ilse DeLange en Waylon vertegenwoordigen Nederland volgend jaar tijdens het Eurovisie Songfestival, en alle kaartjes voor Monty Python’s reünie zijn al vergeven.

Maar gelukkig is er nog hoop, want er zijn ook mooie dingen in de wereld. Zoals wat deze dakloze man overkomt: de man achter een kledingbedrijf en een videomaker komen samen om in New York kleding weg te geven aan daklozen om warm te blijven in de winter, en besluiten hem een enkeltje terug naar huis te geven. De Tsjech Jaroslav woont al jaren op straat in New York, maar spreekt geen woord Engels. De vriendin van een van de twee weldoeners spreekt wel wat Russisch, en dat blijkt Jaroslav ook te kunnen. Jaroslav vertelt dat hij, toen hij nog maar net in de VS was om te komen werken, werd beroofd en alles kwijtraakte. Hij wil al jaren terug naar zijn kinderen in Tsjechië, maar dat lukt niet.

En dus besluiten ze hem te helpen. Ze nemen hem mee naar een hotel, laten hem douchen, geven hem pizza en brengen hem mee naar de kapper. Als de fris gekapte Jaroslav terug is in het hotel bieden ze hem een biertje aan. Maar Jaroslav, zo zegt hij, drinkt niet. Uiteindelijk weten ze hem op een vlucht te krijgen naar huis: Tsjechië. En hij krijgt honderd dollar toe om onderweg alles te kunnen kopen wat hij nodig heeft.

Plek genoeg voor cynisme natuurlijk: de dramatische muziek is tacky, de Amerikaanse vlag figureert prominent, deze man heeft niets om naar terug te keren, misschien is dit filmpje niet echt en gebruiken de makers het alleen om aandacht voor hun bedrijf te genereren, misschien maakt Jaroslav wel misbruik van de situatie, misschien dumpen ze hem rücksichtslos op een vliegtuig, is het eenmaal thuis nog veel erger dan dakloos in New York en willen zijn kinderen hem nooit meer zien.

Of misschien is dit gewoon wel een mooi verhaal over een man zonder huis die eindelijk naar huis gaat:

In principe horen de mannen over een tijdje van Jaroslav hoe het met hem gaat.

    • Anouk van Kampen