Kijken: de volledig verlamde Henry Evans beweegt via robots

Henry Evans houdt via een monitor zijn TEDtalk. Screenshot YouTube / TED

Henry Evans raakte verlamd en kon jarenlang niks doen. Nu heeft hij zijn leven weer een beetje terug dankzij intensieve therapie en robots. Bij TED vertelt Evans hoe de machines hem weer hoop gaven.

Een beeldscherm rijdt het podium van TED op. Op het scherm zien we een man die via een computerstem begint te praten. Het is Henry Evans, die in 2002 op veertigjarige leeftijd verlamd raakte, wat zijn leven opslag veranderde.

Tijdens zijn indrukwekkende presentatie vertelt Evans hoe hij moed zocht om weer wat van het leven te maken. Daarbij kreeg hij hulp van Steve Cousins en zijn bedrijf Willow Garage waar Evans in 2011 mee ging samenwerken. In een blogpost schreef Cousins toen het volgende over de manier waarop Evans dankzij robots weer wat meer kan leven:

Currently, Henry uses a head tracker to operate a variety of experimental user interfaces. These interfaces allow him to directly move the robot’s body, including its arms and head. They also let him invoke autonomous actions, such as navigating in a room and reaching out to a location.

In onderstaand filmpje meer over de samenwerking tussen Willow Garage en Evans:

    • Nando Kasteleijn