Kandidaat regeringspartij aan de leiding in Honduras

Presidentskandidaat Juan Orlando Hernandez van de Nationale Partij van Honduras spreekt aanhangers toe.
Presidentskandidaat Juan Orlando Hernandez van de Nationale Partij van Honduras spreekt aanhangers toe. Foto AFP/ Inti Ocon

Juan Orlando Hernandez, kandidaat namens de huidige regeringspartij, gaat voorlopig aan de leiding na de verkiezingen in Honduras. Maar twee van zijn vier voornaamste tegenstanders zijn het niet eens met de uitslag, meldt persbureau AP.

Gisteravond laat was iets meer dan de helft van de stemmen in het land in Midden-Amerika geteld. Hernandez, lid van de Nationale Partij van Honduras, heeft vooralsnog een comfortabele voorsprong op Xiomara Castro, vrouw van de in 2009 middels een staatsgreep afgezette president Manuel Zelaya.

De 45-jarige Hernandez, president van het Congres in Honduras, heeft zichzelf ook al tot winnaar uitgeroepen, ondanks verzoeken te wachten op een definitieve uitslag. Hij zei dat “de mensen ervoor hebben gekozen de politieke crisis van 2009 achter zich te laten”.

Ook Castro riep zichzelf tot winnaar uit

In de peilingen ontliepen Hernandez en Castro, voorafgaand aan de verkiezingen van gisteren, weinig. Vroeg in de avond gisteren riep Castro zichzelf ook tot winnaar uit, gebaseerd op wat zij zei dat de cijfers van haar eigen campagneteam waren. De rest van de avond is er, zo schrijft AP, niets meer van haar vernomen. Haar man heeft gezegd de resultaten niet te accepteren. “Er moeten nog meer dan een miljoen stemmen worden geteld.”

Ook de nummer vier in de voorlopige uitslag, de populaire sportpresentator Salvador Nasrallah, kandidaat namens de Anticorruptiepartij, zet vraagtekens bij de resultaten:

“Onze data komen niet overeen met de officiële data.”

Honduras heeft te maken met veel geweld en armoede. Het aantal mensen dat voor minder dan het minimumloon werkt is van 28 procent in 2008 gestegen naar 43 procent.

De officiële einduitslag wordt niet voor vanochtend (plaatselijke tijd) verwacht. Volgens de president van de electorale rechtbank, David Matamoros, wijst de voorlopige uitslag nog niet op een duidelijke winnaar. Volgens de toezichthouders zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

    • Frank Huiskamp