Spaanse pianiste Lasheras wint YPC competitie

Winnaar van de Young Pianists Festival (YPF) Piano Competition 2013 is de 18-jarige Spaanse pianiste Rosalia Gómez Lasheras, studente van Alan Weiss aan het Conservatorium van Utrecht. Voor haar beheerste en gave vertolking van Chopins Tweede Pianoconcert ontving ze gisteren in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam zowel de jury- als de laureatenprijs. Onomstreden was Lasheras’ overwinning niet. Tegen de charismatische uitvoering van Tchaikovsky’s Eerste Pianoconcert door tweede prijswinnaar Bobby Mitchell stak Lasheras’ gesloten, fantasiearme spel nogal bleekjes af. Mogelijk viel Mitchells relatief ‘luchtige’ Tchaikovsky niet in de smaak bij de grote Russische jurydelegatie. Toch ging de publieksprijs met overweldigende meerderheid naar de Amerikaan. (Bas van Bommel, NRC)