Jazz & spirituals

Transcendence is het bijzondere debuut van de Amerikaanse jazzdrummer Jaimeo Brown die jazz vermengt met oude spirituals. Dat doet hij via oude, meeslepend rauwe zangsamples van de Gee’s Bend Quilters, een legendarische quiltknopende en zingende vrouwengroep uit Alabama. Brown kwam hun ‘sacred songs’ tegen tijdens zijn afstudeeronderzoek naar de invloed van de zwarte kerk op jazz. De vermenging van hun klaagzangen met de jazz van Browns trio, met tenorsaxofonist JD Allen en gitarist Chris Sholar, is een intense exercitie. Het zijn soundscape-achtige collages van jazz, gospel en blues. De schoonheid zit ’m vooral in de sensitieve aanpak. De droge roffels van de drummer zelf, met de robuust verhalende sax van Allen zijn in bijvoorbeeld You Needn’t Mind Me Dying een gevoelige versmelting van jazzimprovisatie en smart.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper