J. Cole is volmaakte verteller

De 28-jarige J. Cole uit Fayetteville, North Carolina was in 2009 de eerste rapper die Jay Z tekende op zijn platenlabel Roc Nation en bracht dit jaar zijn album uit op dezelfde dag als Kanye West; J. Cole verkocht iets minder maar stond een week later alsnog bovenaan in de Amerikaanse albumlijst. Maar een echte wereldhit ontbreekt. J. Cole’s meest opmerkelijke nummer dit jaar heette Let Nas Down, waarin de jonge rapper vreesde dat hij met een eerdere commerciële single zijn grote voorbeeld Nas had teleurgesteld. De veteraan reageerde met een remix: nee hoor, Nas vond J. Cole ook een topper. In de Heineken Music Hall in Amsterdam rapt J. Cole het nummer vrijdagavond vanuit zijn tenen. J. Cole is, ook live, een boeiende rapper waarbij het verhaal voortdurend op de voorgrond staat. Zijn stem wint aan emotie wanneer de inhoud daarom vraagt . Zijn huidige concert volgt een warrige verhaallijn over een auto-ongeluk: onnodige conceptuele opsmuk. J. Cole is een volmaakte verteller. Krachtig rappend en vol charisma. Hij vertolkt Blow Up met gepassioneerde rafelstem, en is ritmisch superieur op nummers als Forbidden Fruit en Runaway. Zijn band is muzikaal veelzijdig; Nobody’s Perfect krijgt aanvullende soulzang van twee achtergrondzangeressen en een solo op elektrische gitaar, en afsluiter Power Trip zwelt aan tot overweldigende slaapkamer-R&B.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele