Italiaanse president Napolitano gaat Berlusconi geen gratie verlenen

De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal Silvio Berlusconi geen gratie verlenen. De omstreden politicus dreigt deze week zijn senaatszetel te verliezen na een veroordeling voor belastingfraude.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano.
De Italiaanse president Giorgio Napolitano. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal Silvio Berlusconi geen gratie verlenen, meldt persbureau Reuters. De omstreden politicus dreigt deze week zijn senaatszetel te verliezen na een veroordeling voor belastingfraude.

Berlusconi had zaterdag gezegd dat Napolitano hem gratie zou moeten verlenen, zelfs zonder daar formeel om te hoeven vragen. De president zou geen moment hebben moeten aarzelen de “schande van een taakstraf”, die Berlusconi boven het hoofd hangt omdat hij te oud is om de gevangenis in te gaan, ongedaan te maken.

Berlusconi heeft zich er niet naar gedragen

Maar volgens Napolitano, zo staat in een verklaring, heeft hij zich dusdanig misdragen, dat gratie geen optie is. Daarnaast heeft Berlusconi volgens de president “oordelen en intenties geuit van extreme ernst”.

Berlusconi kreeg in augustus van dit jaar ook na hoger beroep vier jaar cel vanwege belastingfraude. Die wordt waarschijnlijk vervangen door ofwel huisarrest ofwel een taakstraf, vanwege zijn leeftijd. Tegenover aanhangers sprak Berlusconi zaterdag van een “staatsgreep”.

Letta houdt meerderheid als Berlusconi partij terugtrekt

Woensdag stemt de Italiaanse senaat over Berlusconi’s aanblijven. Verwacht wordt, schrijft Reuters, dat Berlusconi zijn partij terugtrekt uit de huidige coalitie. Premier Enrico Letta heeft dan alsnog een meerderheid, omdat een groep zich eerder losmaakte van Berlusconi’s partij.

    • Frank Huiskamp