Internationale vredesconferentie Syrië op 22 januari

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in de Syrische stad Deir al-Zor.
Een strijder van het Vrije Syrische Leger in de Syrische stad Deir al-Zor. Foto Reuters / Khalil Ashawi

De Genève II Conferentie, waar de Verenigde Naties hopen een oplossing te vinden voor de oorlog in Syrië, zal op 22 januari in de Zwitserse stad worden gehouden. Dat heeft de VN in een verklaring bekendgemaakt:

“De conferentie in Genève is het vehikel voor een vreedzame transitie die tegemoet komt aan de aspiraties van de Syrische bevolking voor vrijheid en waardigheid. De conferentie garandeert tevens de veiligheid en bescherming van alle gemeenschappen in Syrië.”

Eerdere pogingen om de oppositie en de regering van president Bashar Assad om de tafel te krijgen leidden tot niets. Struikelblokken waren onder andere de vraag wie de Syrische oppositie en de regering zouden moeten vertegenwoordigen en de vraag of Iran, Saudi-Arabië en andere regionale machten ook bij het overleg vertegenwoordigd zouden moeten zijn.

Het initiatief voor een top om de burgeroorlog in Syrië in te dammen kwam na de recente doorbraak met de regering in Damascus over het opruimen van chemische wapens. De regering van president Assad heeft gezegd te willen aanschuiven bij vredesoverleg, maar dat daarbij geen voorwaarden vooraf mogen worden gesteld.

De door het Westen gesteunde Syrische oppositiecoalitie heeft al eerder onderstreept dat vredesbesprekingen moeten resulteren in de vorming van een overgangsbestuur, waarbij geen rol is weggelegd voor de Syrische president Assad.

’11.420 kinderen slachtoffer van burgeroorlog’

Dit weekend publiceerde het Oxford Research Centre uit Londen een rapport waarin staat dat in de Syrische burgeroorlog de afgelopen drie jaar 11.420 kinderen zijn omgekomen. In totaal is de dood van 113.735 burgers vastgesteld. De onderzoekers vergeleken dodenlijsten van in Syrië werkende mensenrechtenorganisaties en het VN-commissariaat voor de mensenrechten en filterden doublures en naamlozen eruit. De meeste kinderen, 71 procent, kwamen om bij bombardementen, aanslagen of mortieraanvallen. Ruim een kwart stierf door kogels, van sluipschutters of in vuurgevechten, terwijl 764 kinderen werden geëxecuteerd.

    • Lex Boon