Ilse DeLange en Waylon gaan samen naar het Eurovisie Songfestival

Ilse DeLange en Waylon bij de presentatie van hun deelname aan het Eurovisie Songfestival. Foto ANP/Jerry Lampen

Ilse DeLange en Waylon vertegenwoordigen Nederland volgend jaar tijdens het Eurovisie Songfestival in de Deense hoofdstad Kopenhagen als de countryband The Common Linnets. Dat maakte AVROTROS vanmiddag bekend.

Begin mei 2014 doen ze mee aan een van de halve finales en nemen ze het op tegen 35 andere landen. Deze twee namen deden al een tijdje de ronde als mogelijke kandidaten, maar dat ze gezamenlijk gaan is een verrassing. De bandnaam die ze hebben uitgekozen, The Common Linnets is een verwijzing naar een Linnet, een zangvogeltje dat in Nederland bekend is onder de naam Kneu.

Het liedje is nog niet uitgekozen

De twee hebben al een tijd geleden het plan al opgevat om samen een album op te nemen, dus de samenwerking is al ontstaan voor ze besloten aan het Songfestival mee te doen, zo benadrukt Ilse DeLange tijdens de persconferentie:

“We hebben eigenlijk al meer dan een plaat klaar en hebben besloten om in het stadion van FC Twente als The Common Linnets op te treden. Het wordt straks echt nog moeilijk kiezen, want we hebben nog niet bepaald welke liedje we gaan zingen in mei.”

Het lied van Anouk maakte dat Ilse Delange het Songfestival ging overwegen

Dit jaar bezorgde zangeres Anouk Nederland voor het eerst in negen jaar de finale. Met haar nummer Birds werd ze negende. Ilse DeLange erkent vandaag dat haar deelname in Zweden ‘wel de deur opende’ om zelf te overwegen om mee te doen:

“Het nummer van Anouk heeft me wel laten zien dat het mogelijk is om helemaal je eigen stijl te behouden tijdens het Eurovisie Songfestival. Dat heeft me aan het denken gezet en me uiteindelijk overtuigd van het feit dat je een heel mooi podium voor jezelf kunt creëren tijdens het evenement.”

De voorlopige deelnemerslijst van het Eurovisie Songfestival bevat 35 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Finland, Hongarije, Ierland, Israël, Noorwegen, Oekraïne, Portugal en Zweden. Servië en Bulgarije hebben zich onlangs afgemeld.

    • Annemarie Coevert