Gaga kiest niet

Volgens Lady Gaga is kunst belangrijker dan pop. Daarom heet haar vierde cd Artpop, en niet Popart. Behalve dat Jeff Koons de kleurige hoes maakte, is van kunstzinnigheid geen sprake. Artpop drijft op de handelsmerken van moderne hits: gierende synthetische uithalen, kloppende beats en een intermezzo met rapper. Vocaal laat Gaga spierballen rollen in de stijl van Courtney Love.

Waar de kunst blijft, vraag je je af bij titels als Donatella, Manicure en Mary Jane Holland (een ode aan Amsterdamse wiet)? Het enige waarmee Gaga verrast zijn de rollende beats en de funky bas van Fashion!, met muzikale inbreng van will.i.am en de Nederlander Giorgio Tuinfort. Maar in deze potpourri van EDM (electronic dance music), hiphop, ballads, hoge en lage kunst, blijven het te veel walletjes waar Lady Gaga van eet.

    • Hester Carvalho