Festival Songbird warm nestje voor gevoelige zangers

Foto EPA

Rotterdam kende al eens een kleinschalig festival voor singer-songwriters. Festival Songbird in De Doelen plaatst dit genre in een groter perspectief: het ‘mooie liedje’ van singer-songwriters wordt immers breed omarmd, mede door het tv-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland. De derde editie van het sympathiek opgezette Songbird was na twee (uitverkochte) eendaagse edities uitgebreid met een tweede festivaldag, met zo’n twintig acts per avond.

In zes zalen kwamen de zangvogels langs in alle kleuren: in semi-akoestische optredens met hun emotionele dagboeknotities (Rae Morris), droogkomische observaties (Matt Simons), zwaar aangezette vertelkunst (Admiral Freebee) en feeërieke, hartrakende droefheid (James Vincent McMorrow). Veelal jonge twintigers, meisjes en jongens met gitaar of piano, hun verdriet en zielsverrukking van zich afschrijvend in vaak rustige folkpop, of een opvallender geluid zoals de ‘swampy’ soulblues van Valerie June.

Songbird was een warm nestje voor talent en aandachtig publiek. Maar er klonk veel middelmaat in de therapeutische popliedjes, en er waren slechts enkele uitschieters. Soms lag dat aan het geluid, zoals bij de Brit Newton Faulker. Zijn eigen percussieve aanslagen op de gitaar klonken versterkt als beuken in de buik, zijn fijne kampvuurteksten vertroebelden. Indruk maakte de solo van Deen Mads Langer op gitaar en piano: gevoelig, helder en gecontroleerd. De luide popshow van de Noorse Maria Mena was misplaatst op dit festival. De slotact van gisteren, het intiem uitgelichte concert van het Britse wonderkind Tom Odell, was juist breekbaar en sterk.

In de volle zalen werd muisstil geluisterd, een tegenwoordig zeldzame constatering. Artiesten bezongen hun gevoel haarscherp, of zette zoals het broersduo Tangarine prachtig tweestemmig en met gevoel voor drama verlangen neer. Het deed zanger Alain Clark bij zijn akoestische optreden in de Grote Zaal opmerken dat hij „hier best aan zou kunnen wennen”.

Amanda Kuyper