‘Dood werknemers Thermphos het gevolg van ventilatiegebrek’

Chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland. Foto ANP/Gerald van Daalen

Een gebrek aan ventilatie heeft ertoe geleid dat in 2009 twee werknemers omkwamen bij een bedrijfsongeval bij fosforfabrikant Thermphos. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat in een vandaag gepubliceerd rapport.

Het ongeluk bij het Vlissingse bedrijf vond plaats in mei 2009 tijdens werkzaamheden aan de oven. De slachtoffers ademden een giftige stof in, vielen in de oven en raakten bewusteloos. De mannen overleden nog dezelfde dag in een ziekenhuis. Een derde slachtoffer overleefde het voorval.

Het incident gebeurde tijdens een onderhoudsstop. De werknemers gingen de oven in omdat ze dachten dat de situatie veilig was. De hoofdventilatie was echter uitgezet en de tijdelijke werkventilatie was naar een andere oven verplaatst. De lucht kon bovendien niet worden ververst doordat diverse openingen in de oven werden gedicht.

‘Er was geen veiligwerkvergunning verstrekt’

Volgens de raad had de werkgever geen veiligwerkvergunning afgegeven. Het bedrijf was ervan uitgegaan dat de werknemers een schone fosforoven betraden en dat er geen gevaarlijke dampen meer aanwezig konden zijn.

De rechtbank in Middelburg oordeelde in juli dat het inmiddels failliete Thermphos schuldig is aan de dood van de twee mannen. Het bedrijf kreeg daarvoor een boete van tweehonderdduizend euro opgelegd. Volgens de rechters wist Thermphos van het gevaar en had het bedrijf maatregelen moeten treffen. (Novum)