Demonstranten Thailand bezetten ministerie van Financiën

Anti-regeringsdemonstranten verzamelen zich in het ministerie van Financiën.
Anti-regeringsdemonstranten verzamelen zich in het ministerie van Financiën. Foto Reuters/ Chaiwat Subprasom

Meer dan duizend demonstranten hebben in Thailand het ministerie van Financiën bezet. Ze protesteren tegen de regering in het land. De leider van de demonstranten heeft opgeroepen meer plekken te bezetten, meldt persbureau Reuters.

Protestleider Suthep Thaugsuban, voormalig vicepremier en oppositieparlementariër, drong er bij de demonstranten op aan het begrotingsbureau binnen te gaan en daar de elektriciteit en het water af te sluiten om zo druk op het bureau uit te oefenen geen regeringsprojecten meer te financieren. “Ga naar elke verdieping, ga elke kamer binnen, maar maak niets kapot,” zei Thaugsuban tegen de menigte. “Laat ze zien dat dit de macht van het volk is.” Inmiddels hebben zich ook al honderden demonstranten verzameld bij het public-relationsdepartement van de regering.

Update 11.30: Premier Yingluck Shinawatra heeft de demonstranten gewaarschuwd dat hun protest schadelijk zou kunnen zijn voor het vertrouwen van investeerders en toerisme kan ondermijnen, meldt persbureau Reuters.

Vandaag zijn er weer mensen de straat op gegaan, verspreid over dertien locaties in hoofdstad Bangkok, om te demonstreren tegen premier Yingluck Shinawatra. Gisteren deden zo’n 100.000 mensen dat ook al, het was een van de grootste demonstraties in het land van de laatste jaren. De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt, omdat beweerd wordt dat haar regering gecontroleerd wordt door haar oudere broer, de afgezette voormalig leider Thaksin Shinawatra.

Sinds 2006 al strijd om macht

Aanhangers en tegenstanders van de voormalige premier strijden om de macht sinds hij in 2006 werd afgezet door een militaire coup. Die volgde op straatprotesten waarin hij werd beschuldigd van corruptie en minachting van de monarchie en de koning. Thaksin Shinawatra leeft sindsdien in zelfopgelegd ballingschap om een gevangenisstraf voor corruptie te voorkomen.

De afgelopen jaren was het relatief rustig in Thailand, maar vorige maand is het protest weer opgelaaid. De reden was een door de regering gesteunde amnestiewet, die ervoor zou kunnen zorgen dat Thaksin Shinawatra terug zou kunnen komen zonder de gevangenis in te moeten vanwege een corruptieveroordeling in 2008. Demonstraties in het verleden waren bloedig. Gevreesd wordt dat de onvrede leidt tot nieuwe politieke instabiliteit.

    • Frank Huiskamp