Chinese claim op luchtruim alarmeert Japan

Relatie tussen beide landen verder onder druk door aanspraak China op luchtzone boven omstreden eilandjes

De onverwachte claim van China op het luchtruim boven de Oost-Chinese Zee bij een omstreden groep eilanden heeft de toch al gespannen relatie met Japan verder verslechterd. De publicatie, zaterdag, van een gedetailleerde kaart met de coördinaten van de Chinese ‘Oost-Chinese luchtverdedigingsidentificatiezone’ is door Japan en de Verenigde Staten scherp bekritiseerd als een „diep verontrustende escalatie”.

De Chinese regels houden in dat in het luchtruim vanaf Taiwan tot bij Japan en Zuid-Korea vliegtuigen zich moeten melden bij de Chinese luchtverkeersleiding. Japanse vliegtuigen die bij de door Japan bestuurde, maar door China geclaimde Diaoyu/Senkaku-eilanden patrouilleren moeten vliegplannen indienen bij het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en moeten, als er toestemming is verleend, contact houden met de Chinese verkeersleiding.

In de door de Chinese media gepubliceerde details van de „luchtverdedigingszone” wordt niet gesproken over maatregelen als Japan zich niet houdt aan deze regels voor het luchtruim boven internationale wateren. Volgens Chinese militaire analisten is het in principe mogelijk dat de Chinese luchtmacht in actie komt tegen de Japanse vliegtuigen die zonder toestemming de luchtzone invliegen.

De Japanse minister van buitenlandse zaken Fumio Kishida zei zondag dat de instelling van een Chinese luchtzone „totaal onaanvaardbaar” is en kan leiden tot „onvoorziene situaties”. De Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en defensie, John Kerry en Chuck Hagel, spreken over „een destabiliserend plan dat de status quo in de regio zal veranderen”. De VS dringen er bij China op aan het plan voor de luchtzone in te trekken.

Dat zal niet gebeuren, zei Qin Gang, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing, want de eilanden en het luchtruim behoren tot soeverein China. „Ieder land heeft het recht zijn territorium in de lucht en op land te verdedigen”, zei hij.

Maar de buurlanden in het gebied van de Zuid-Chinese Zee leggen de Chinese stap vooral uit als een signaal dat China ook in militair opzicht zijn macht laat gelden.