Brussel wil belastingontwijking via brievenbusfirma’s aanpakken

De Europees commissaris voor belastingen Algirdas Semeta bij de presentatie van zijn plannen om belastingontwijking via brievenbusfirma’s aan te pakken. Foto EPA / Olivier Hoslet

Bedrijven moeten in de toekomst niet langer gebruik kunnen maken van brievenbusfirma’s om belasting te ontwijken. De Europese Commissie wil daarvoor de Europese regels aanpassen. Dat heeft Europees commissaris voor belastingen Algirdas Semeta vandaag bekendgemaakt.

Twitter avatar ASemetaEU Algirdas Semeta We can have business-friendly #tax laws – but the spirit & the letter of them must be applied http://t.co/j7UrtnIqRI #eu4fairness

De Europese Commissie draagt lidstaten van de Europese Unie onder meer op een algemene regel in te voeren tegen het misbruik van belastingwetten. Hierdoor moeten lidstaten kunstmatige constructies kunnen ontmantelen, door belasting te heffen op basis van reële economische activiteit.

De commissie wil verder dat lidstaten een specifieke regel opnemen in hun wetgeving om belastingontduiking via brievenbusfirma’s te voorkomen. Nu zijn de Europese regels ingericht om te voorkomen dat bedrijven die in meerdere landen actief zijn in meer dan één land belasting moeten betalen. De bedoeling is dat alleen in het land waar het moederbedrijf is gevestigd belasting wordt betaald.

Deze regel wordt echter nu regelmatig omzeild door de betalingen aan het moederbedrijf belastingvrij te maken via brievenbusfirma’s. De Europese Commissie wil dit voorkomen door de regel toe te voegen dat als belastingvrijstelling wordt verleend aan lokale vestigingen van een bedrijf, wel belasting moet worden betaald door de hoofdvestiging.

‘Niet waterdicht, wel interessant’

Volgens Stéphane Alonso, onze correspondent in Brussel, zullen de EU-lidstaten de regels overnemen, maar betekent dit niet het einde van de trucs met brievenbusfirma’s:

“De Europese Commissie geeft zelf al aan dat de voorstellen niet waterdicht zijn. Zo hebben de regels betrekking op bedrijven met constructies tussen de EU-lidstaten, niet op de constructies met de rest van de wereld. Toch zijn de voorstellen interessant. De Europese Commissie geeft een duidelijke richting aan. Het is een eerste stap, maar het is duidelijk dat er wordt geprobeerd om het probleem met de belastingtrucs op te lossen.”

Belastingontwijking flink bekritiseerd

Belastingontwijking door grote internationale bedrijven als Google, Apple en Ikea is het afgelopen jaar flink bekritiseerd. Zo spraken veertig grote landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, af deze ontwijking te willen gaan voorkomen.

Nederland speelt bij dit soort ontwijking vaak een belangrijke rol, vanwege de vele verdragen met andere landen om dubbele belasting te voorkomen. Een van de constructies via de betaling van royalty’s aan het moederbedrijf wordt zelfs een ‘double Irish with a Dutch sandwich’ genoemd. Het Nederlandse kabinet kondigde zelf deze zomer maatregelen aan om dergelijk misbruik te voorkomen.

    • Lex Boon