Bellen met Mario: een onverlaat, een lullig bronzen stiertje en heel veel rood

Rood kleurden de kaarten, rood werd het voor de ogen van een supporter en schaamrood was er op de kaken van Ronald Koeman. Als dit Eredivisie-weekend een Marco Borsato-nummer was, dan was het… Goed. Dit en meer, ook deze week, met ongezouten commentaar van oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Still via Dailymotion

Rood kleurden massaal de kaarten, rood werd het voor de ogen van een supporter en schaamrood was er op de kaken van Ronald Koeman. Als dit Eredivisie-weekend een Marco Borsato-nummer was, dan was het… Goed. Dit en meer, ook deze week, met ongezouten commentaar van oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Rood voor de ogen

De wedstrijd van de week: Go Ahead Eagles - Vitesse. Een onvervalste Gelderland-Overijssel-derby, mocht dat iets zijn. Dat ‘van de week’-predicaat verdiende het niet zozeer vanwege de uitslag (3-0 voor Vitesse) of het spel. Nee, er gebeurde gewoon een hoop: twee strafschoppen, een rode kaart, spreekkoren, een supporter die het veld op rende én een vuurwerkbommetje. Allereerst de strafschoppen en de rode kaart. Mario?

“De eerste strafschop kan ik inkomen. Mike Havenaar werd in de mangel genomen. Maar de rode kaart was overdreven. Een scheidsrechter moet in zo’n situatie rekening houden met verdedigers en doelman die eventueel nog in kunnen grijpen. Een verdediger liep op een halve meter en de Go Ahead Eagles-doelman had de bal al bijna in bezit. Van een reële scoringskans was mijns inziens geen sprake meer.

De handbal van Jop van der Linden kon je natuurlijk niet scharen onder het opzettelijk met de hand spelen. De speler gaat met zijn rug naar de situatie toe staan en ging met de hand niet bewust naar de bal. Een erg ongelukkige beslissing dus.”


Vitesse top Eredivisie after fiery win at Go Ahead door omnisport-gr

Voor scheidsrechter Danny Makkelie was het na de spreekkoren (“Makkelie, je moeder is een hoer”), de supporter en het bommetje genoeg. Hij legde het spel tijdelijk stil:

“Dat de scheidsrechter de wedstrijd even stillegde lijkt mij duidelijk. Spreekkoren, een onverlaat op het veld - die gek genoeg weer op de tribune mocht plaatsnemen - en een klein vuurwerkbommetje zijn redenen genoeg om even naar de kleedkamer te gaan.”

Of hij zoiets zelf als scheidsrechter weleens heeft meegemaakt:

“Zelf heb ik - een keer bij AZ en een keer bij De Graafschap - het ook meegemaakt dat er een toeschouwer het veld op liep. Als dit snel wordt verholpen, kun je de wedstrijd gelijk hervatten, maar bij een aantal criteria, zoals bij Go Ahead Eagles, lag dat anders.”

Vitesse bleef door de winst koploper in de Eredivisie. Even wat standvastigheid na de, zucht, ‘tombola’ die de eerste weken waren. Een “terechte koploper”, vindt Van der Ende:

“Een herkenbaar systeem. De hand van vakman Peter Bosz wordt steeds meer zichtbaar. Stel je eens voor dat ze bij ADO Den Haag op een normaal veld hadden kunnen spelen. Dan hadden ze waarschijnlijk een nog grotere voorsprong gehad.”

Het schaamrood op de kaken

Ajax won weer (3-0) en doet aardig mee bovenin, maar zelfverklaard kampioenskandidaat Feyenoord verloor bij RKC (Erwin Koeman 1 - broertje Ronald 0) en PSV bleef klungelen en mocht van geluk spreken dat het laat in blessuretijd nog op 1-1 kwam tegen SC Heerenveen. Van der Ende over RKC-Feyenoord:

“Een gelijkopgaande wedstrijd waarin Joachim twee knullige fouten in de laatste seconde knap afstrafte.”

En over PSV:

“Je kunt gewoon stellen dat PSV een jong en matig elftal heeft. Die zijn aan het begin van de competitie door de opportunistische media veel te snel de hemel in ‘geschreven’.”

RKC-Feyenoord:


Samenvatting Eredivisie Seizoen 2013-2014 RKC… door skraneveld

Het rood van de kaarten

Zes rode kaarten in één speelronde. “Een record” volgens Van der Ende. Maar, tromgeroffel, hoeveel hadden dat er móeten zijn?

“Die van Van der Berg (SC Heerenveen) , Viergever en Gudelj (AZ) en de twee keer geel van Biemans (Roda JC) waren zeker te verdedigen. De rode kaarten van Van der Maarel (FC Utrecht) en Turuc (Go Ahead Eagles) vond ik erg discutabel.”

De wekelijkse bijdrage van Van der Ende op 5minuten.tv:

Maar er is meer dan de Eredivisie

We namen nog wat andere voetbalzaken met Van der Ende door. Want er is meer dan de Eredivisie. Wat heet: de Jupiler League. Daar won Jong PSV, het beloftenteam van de Eindhovenaren, een periodetitel. Niets mis mee, behalve dat ze daar helemaal niets aan hebben.

Dit jaar deden enkele beloftenteams (van Ajax, Twente en PSV) hun intrede in de eerste divisie van het voetbal. Voor de ervaring, voor het niveau. Maar: ze mogen niet promoveren, dús geen playoffs spelen, dús heeft een periodetitel echt geen enkele betekenis. Voor de eer, voor de kat z’n viool. Een treurige bedoening, want Jong PSV won de periode niet eens echt. Dat was FC Dordrecht, maar dat had ook al de eerste periode gewonnen. Uiteindelijk heeft nummer drie Sparta dus geluk. Van der Ende:

“Die Jupiler League is echt het afvoerputje van het betaald voetbal geworden. Word je tweede in de periode, mag je jezelf plaatsvervangend periodekampioen noemen, krijg je zo’n lullig bronzen stiertje, maar geen periodetitelpremie en mag je niet meedoen aan de nacompetitie. Een pyrrusoverwinning.”

Een belangrijke week voor Ajacieden en dus ook voor trainer Frank de Boer. In de aanloop naar de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Barcelona, komt hij nogal zelfverzekerd over. Alles anders dan een tweede plek in de poule, een poule met naast Ajax en Barcelona ook AC Milan en Celtic, is “teleurstellend”. Er liggen kansen tegen (een verzwakt) Barcelona en ook uit in Milan, volgens de trainer. De Boer is iets te optimistisch volgens Van der Ende:

“Laat Ajax blij zijn als ze kunnen overwinteren. Morgen tegen een erg verzwakt Barcelona mag je je handen dichtknijpen met een puntje en uit tegen AC Milan zie ik weinig mogelijkheden.”

Dan nog even kort over Frankrijk, dat zich de afgelopen week, net als in 2009, ternauwernood plaatste voor het WK. Hebben de in eigen land zo vergalde ‘Les Bleus’ nog wat te zoeken in Brazilië?

“Frankrijk heeft toch een ploeg om terdege rekening mee te houden.

En als uitsmijter: nu de potindeling voor de loting zo goed als bekend is, wat is volgens Van der Ende dan een leuke/goede/mooie/slechte loting voor Oranje?

“Laten we daar na 6 december op terugkomen.”

Vooruit.

    • Frank Huiskamp