Adverteerders kiezen voor online video’s

Grote bedrijven adverteren steeds met vaker met online video’s. Zij verschuiven hun budgetten van traditionele tv-spots en zogenoemde banners en buttons op websites naar commercials rondom video’s en games. Online gameplatformen zijn populair bij adverteerders omdat bezoekers daar relatief lang blijven hangen.

Dat stelt het Nederlandse Spil Games, een van de grootste aanbieders van online games ter wereld, in zijn State of online gaming report van vandaag. Het bedrijf baseert zich op eigen gegevens en studies van onafhankelijke bureaus. Spil, bekend van GirlsGoGames.nl en Spel.nl, ziet de bestedingen aan online videoreclame dit jaar vervijfvoudigen.

Onderzoeksbureaus PwC en Emarketer onderschrijven de conclusies. Volgens hen vertoont online video de sterkste groei van alle vormen van digitale reclame. Emarketer meldt dat online video dit jaar wereldwijd 38 procent groeit tot 5 miljard dollar (3,7 miljard euro). Volgens PwC is digitale videoreclame in Nederland nog klein. Adverteerders besteedden vorig jaar 25 miljoen euro aan online spotjes; 2 procent van de totale internetreclame. In 2017 zou dat zijn gegroeid tot 41 miljoen (3 procent).

Adverteerders stappen volgens PwC over op online video omdat kijkers zich meer betrokken voelen bij de reclame. Net als bij tv-reclame is het bereik en de impact groot, maar je kunt beter dan bij tv specifieke doelgroepen bereiken, (NRC)