Winst voor FC Twente en Vitesse, Zwolle neemt punt mee

Vitesse heeft zich vandaag weer aan kop genesteld van de Eredivisie. De Arnhemmers wonnen in een verhit duel met 3-0 bij Go Ahead Eagles. Scheidsrechter Danny Makkelie legde de wedstrijd in de 41e minuut een kleine tien minuten stil vanwege slecht supportersgedrag van Go Ahead.

FC Twente heeft voor het eerst sinds begin oktober weer eens een wedstrijd gewonnen. De club uit Enschede was zondag in eigen stadion met 5-2 te sterk voor NAC. Andere uitslagen: Vitesse won in een verhit duel met 3-0 bij Go Ahead Eagles. En PEC Zwolle heeft een punt overgehouden aan het bezoek aan FC Groningen, al werd het 0-0.

De goals bij FC Twente werden gemaakt door Kyle Ebecilio, Dusan Tadic, Luc Castaignos en Quincy Promes (2). NAC’er Kenny van der Weg maakte de 1-1, terwijl ploeggenoot Danny Verbeek de 3-2 voor zijn rekening nam. FC Twente had een fout van NAC nodig om op voorsprong te komen. Verdediger Henrico Drost leed slordig balverlies, waarna een aantal balomwentelingen later Ebecilio de bal schitterend via de paal binnen schoot. Vier minuten voor rust kwam NAC langszij. Van der Weg werd bij een vrije trap over het hoofd gezien en kon van dichtbij binnentikken.

Het publiek verzoende zich al met een 1-1 ruststand, maar niets bleek minder waar. Op slag van rust vloerde NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar Shadrach Eghan, waarna Tadic van elf meter mocht aanleggen. Als vanouds bleef de Serviër ijskoud.

Ook bij de 3-1 speelde Eghan een belangrijke rol. Hij bediende Castaignos op maat met een strakke voorzet en de spits tekende zijn zevende competitietreffer aan. Met een verrassend schot in de korte hoek wist Verbeek nog even de spanning terug te brengen, maar uiteindelijk kwam de Twentse zege niet meer in gevaar. Met twee goals verzorgde Promes nog een nadrukkelijk slotakkoord.

Twente steeg door de zege van de vijfde naar de derde plaats. De ploeg heeft drie punten minder dan koploper Vitesse. NAC, dat voorafgaand aan de wedstrijd maar drie punten minder had dan Twente, staat met achttien punten tiende.

Vitesse weer aan kop

Scheidsrechter Danny Makkelie legde de wedstrijd tussen Vitesse en Go Ahead Eagles in de 41e minuut een kleine tien minuten stil vanwege slecht supportersgedrag van Go Ahead. Er werd vuurwerk gegooid en Makkelie was het mikpunt van spreekkoren.

De reactie van arbiter Danny Makkelie na de wedstrijd Go Ahead Eagles-Vitesse (0-3) in de eredivisie:

Lucas Piazon scoorde direct na de hervatting zijn tweede strafschop van de middag. Het slotakkoord werd in de tweede helft verzorgd door Gaël Kakuta. Makkelie eiste in de Adelaarshorst een hoofdrol op. De arbiter gaf Vitesse in de 35e minuut voor het eerst een strafschop na een overtreding op Mike Havenaar. Die beslissing viel nog te begrijpen, maar de rode kaart voor Deniz Türüç was te veel van het goede.

Twitter avatar MijnVitesse Vitesse De spelers van #Vitesse vieren feest met de 400 meegereisde #Vitesse-supporters! #gaevit

Even later gaf Makkelie opnieuw een strafschop na een ongelukkige handsbal van Jop van der Linden. Van opzet was geen sprake, maar de leidsman was onverbiddelijk. Zijn beslissing kon echter op weinig begrip rekenen bij de aanhang van Go Ahead. Supporters gooiden vuurwerk op het veld en richtten spreekkoren aan het adres van Makkelie. Bovendien betrad een supporter het veld.

Het was voor Makkelie reden om de wedstrijd tijdelijk te staken. Na een korte afkoelingsperiode werd het duel hervat met de tweede strafschop van Lucas Piazon. De Braziliaan maakte opnieuw geen fout. De tweede helft had verder ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het enige vermeldenswaardige was de 0-3 van Kakuta. Vitesse bracht door de zege zijn puntentotaal op 27, twee meer dan Ajax. Go Ahead staat met zestien punten dertiende. De Deventenaren hebben nog wel het inhaalduel tegen Heracles Almelo te goed.

PEC Zwolle neemt punt mee

In de Euroborg speelden beide ploegen met 0-0 gelijk. Voor een groot deel was het Zwolsche punt te danken aan Diederik Boer. De sluitpost van PEC keerde een aantal grote kansen van de thuisploeg. Groningen was het grootste deel van de eerste helft de betere ploeg en met name toptalent Richairo Zivkovic was een aantal keren dicht bij een doelpunt. Na de thee kon ook PEC af en toe uit zijn schulp kruipen, maar de betere kansen bleven voor de Groningers. Na een vermakelijk duel was er echter niet gescoord.

Groningen staat dankzij het punt voorlopig vierde met 23 punten, vier minder dan koploper Vitesse. PEC Zwolle is met 21 punten de nummer zes. Ook FC Twente, dat vijfde staat heeft 21 punten, maar komt later zondag nog in actie tegen NAC Breda.

De reactie van PEC Zwolle-trainer Ron Jans na het gelijkspel bij FC Groningen (0-0):

(Novum)