Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tienduizenden demonstreren in Oekraïne voor verdrag met EU

Tienduizenden mensen zijn vandaag de straat op gegaan in Kiev om te demonstreren tegen het besluit van de regering van Oekraïne om een verdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. Dat meldt persbureau AP. Het is het grootste protest in het land sinds de Oranje-revolutie in 2004.

Demonstranten in Kiev met een vlag van de Europese Unie. Foto AP / Efrem Lukatsky

Tienduizenden mensen zijn vandaag de straat op gegaan in Kiev om te demonstreren tegen het besluit van de regering van Oekraïne om het associatieverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. Dat meldt persbureau AP. Het is het grootste protest in het land sinds de Oranje-revolutie in 2004.

Die Oranje Revolutie leidde tot een op het Westen georiënteerde regering.

De tienduizenden demonstranten droegen vlaggen van Oekraïne en van de EU. Ze eisen dat de regering haar koers wijzigt en het verdrag ter versterking van de handel en de politieke samenwerking met de Europese Unie alsnog tekent.

De regering van Oekraïne trok zich vorige week plotseling terug uit het overleg met de EU. Ze stelde het zich niet te kunnen veroorloven de banden met Rusland op het spel te zetten. Rusland probeert al tijden de deal tussen de EU en Oekraïne te saboteren en Oekraïne onder te brengen in de eigen, door Moskou gedomineerde Customs Union.

Rusland zou Oekraïne economisch hebben gechanteerd

Een halve dag nadat Oekraïne het associatieverdrag met Europa had afgeblazen, zou de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hebben gezegd dat Rusland hem economisch heeft “gechanteerd”. Met uitzondering van de communistische partij is de gehele oppositie voor het associatieverdrag. De regerende Partij der Regio’s is intern verdeeld.

De Oekraïense economie, die een diepe crisis van 2009 niet te boven is gekomen, is zeer broos. Oekraïne wil nu ‘trilaterale’ gesprekken – met zowel Europa als Rusland. Dat voorstel heeft president Dalia Grybauskaite van Litouwen afgewezen. Grybauskaite is tot eind dit jaar roulerend voorzitter van de Europese Raad en degene met wie Janoekovitsj telefonisch over de Russische chantage zou hebben gesproken.

Een van de voorwaarden van de EU voor het sluiten van het verdrag was bovendien de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Janoekovitsj liet weten daar geen bezwaar tegen te hebben. Maar afgelopen donderdag verwierp het Oekraïense parlement toch alle wetsvoorstellen die vrijlating van Timosjenko mogelijk hadden kunnen maken. Dezelfde dag trok de Oekraïense regering zich plotseling terug uit de besprekingen met de EU.