Smog teistert noordoosten van China - ‘steden levensgevaarlijk’

Inwoners van Beijing vorige maand met mondkapjes op tegen de smog in de stad. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Hevige smog in het noordoosten van China heeft in een groot gebied het verkeer vandaag nagenoeg platgelegd. Zeven snelwegen zijn voor alle verkeer afgesloten omdat het zicht minder dan 50 meter is, meldt nos.nl.

Ook is voor de tweede keer in een maand tijd de luchthaven van miljoenenstad Harbin gesloten. Ruim 200 vluchten van en naar de miljoenenstad zijn geannuleerd.

De smog is deels een gevolg van de invallende winter. Om gebouwen in de regio te verwarmen draaien energiecentrales op hoge toeren. Omdat zij allemaal steenkool verwerken, en steenkool erg vervuilend is, wordt de luchtkwaliteit in het gebied zwaar aangetast.

Meteorologen verwachten echter dat de smog later vandaag langzaam oplost door de komst van regenbuien.

Steden in midden en noorden van China levensgevaarlijk

NRC-correspondent in China, Oscar Garschagen, schreef een maand geleden over het steeds verder groeiende Chinese smogprobleem:

Beijing en de meeste steden in het noorden en midden van China zijn levensgevaarlijke oorden geworden. Bijna de helft van een willekeurige maand zijn metropolen als Beijing, Jilin, Tianjin en Changchun gehuld in een deken van kankerverwekkend zwartgeel fijnstof.

En over Harbin schreef hij toen dat de norm voor maximale luchtvervuiling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO daar, op dat moment, maar liefst 50 maal werd overschreven. Garschagen:

De ziekenhuizen in deze steden hebben het aantal kankergevallen in de afgelopen vijf jaar met 60 procent zien stijgen. Op slechte dagen kunnen ze de patiënten met ademhalingsproblemen niet verwerken. Noord-Chinezen leven gemiddeld 7 jaar korter dan Zuid-Chinezen.

China zegt werk te willen maken van schonere lucht

China lijkt echter in toenemende mate werk te willen maken van schonere lucht. Die kentering werd volgens Gerschage verwoord door de in 2012 aangetreden premier Li Keqiang. Die zei:

“Het is niet goed om arm te zijn in een beeldschoon land, maar het is ook niet goed om welvarend te zijn in een land waar de vervuiling van het milieu de gezondheid bedreigt.”

Maar Li zei er wel direct bij dat het schoonmaken van het milieu lang gaat duren. Toch stelt Garschagen dat de erkenning van premier Li Keqiang inmiddels gepaard is gegaan met concrete maatregelen, althans op papier. Garschagen:

De komende tien jaar zal, zo luidt het plan, 2.700 miljard euro worden uitgegeven aan het sluiten van vervuilende fabrieken, het plaatsen van affakkelaars op kolengestookte centrales, het vervangen van dieselmotoren in openbaar vervoersbussen, het bouwen van “schone” kerncentrales en de omschakeling naar zonne-energie en windenergie.

Blijft staan dat China op de recente klimaattop in Warschau een belangrijke dwarsligger was op de weg naar een akkoord, dat mede daarom niet gesloten werd. China wil dat het, als opkomende economie, minder streng hoeft te zijn in de beperking van uitstoot van broeikasgassen dan de rijke landen in de wereld.

    • Niels Posthumus