‘Minstens elfduizend kinderen omgekomen in oorlog Syrië’

Een jongen rijdt op zijn fietsje door verwoeste straten in Homs.
Een jongen rijdt op zijn fietsje door verwoeste straten in Homs. Foto Reuters / Yazan Homsy

Meer dan elfduizend kinderen zijn omgekomen in de Syrische burgeroorlog, die nu bijna drie jaar aan de gang is. Dat meldt een nieuw rapport van de Londense denktank Oxford Research Group, zo schrijft de BBC.

Honderden kinderen zijn omgekomen door sluipschutters. Ook zijn kinderen geëxecuteerd en gemarteld. Sommigen waren slechts één jaar oud. De meerderheid van de kinderen is omgekomen door bombardementen.

Het rapport is het resultaat van het eerste grote onderzoek naar de manier waarop kinderen in Syrië worden gedood, schrijft de Britse nieuwszender. Gegevens van het begin van het conflict in maart 2011 tot augustus 2013 zijn verzameld. Het beeld dat kinderen per ongeluk verzeild raken in vuurgevechten en daardoor omkomen, klopt niet, schrijven de onderzoekers. Kinderen zijn nadrukkelijk doelwit en worden zelfs gemarteld.

Jongens tussen 13 en 17 jaar grootste kans slachtoffer te worden

Van de 11.420 slachtoffers onder de 17, zijn er 389 omgekomen door sluipschutters. Jongens komen twee keer zo vaak om het leven als meisjes. Jongens tussen de 13 en 17 jaar hebben de grootste kans om slachtoffer te worden van doelgerichte executies, aldus de onderzoekers. De meeste kinderen kwamen om in Aleppo: ruim tweeduizend.

Alleen de geïdentificeerde doden zijn meegenomen bij het onderzoek. Bovendien zijn sommige gebieden ontoegankelijk, waardoor er geen gegevens over zijn.

    • Mirjam Remie