Kijken: de zonnewende in IJsland in haarscherp zwart-wit

Screenshot uit de video.
Screenshot uit de video.

Over drijvende wolken die weerkaatsen in het water, smeltend ijs op strakke wateren. De Spaanse filmmaker Enrique Pacheco maakte een haarscherpe time-lapse van de zonnewende in IJsland deze zomer. Een infraroodcamera ving het woeste landschap in strakke zwart-witbeelden.

De beste omstandigheden voor infraroodfotografie zijn blauwe luchten, groene grasvelden en niet-gepolariseerd zonlicht, schrijft Pacheco. En dan eigenlijk ook nog alle drie tegelijk. Maar dat komt niet vaak voor in IJsland. Toch zocht hij twaalf dagen lang de mooiste plekken uit op de zuidkust en het schiereiland Snæfellsnes, met dit indrukwekkende resultaat, dat hij Melancholia noemde.

De muziek is van de IJslandse muzikant en componist Ólafur Arnalds.

Nog meer time-lapses van IJsland

Pacheho verhuisde van Spanje naar IJsland en raakte geïnspireerd door de natuurverschijnselen daar. Hij maakte er verschillende filmpjes van, zoals Wonderlights, over het noorderlicht:

Wonderlights from Enrique Pacheco on Vimeo.