Hans van Baalen laat Verhofstadt ‘dromen’

Hans van Baalen (VVD) vindt het prima dat Guy Verhofstadt voorstander is van een federaal Europa. “Hij mag dromen”, zei de Europarlementariër vandaag in het tv-programma WNL op Zondag. Volgens Van Baalen wordt Europa nooit een federatie.

Hans van Baalen, lijsttrekker voor het Europees Parlement, tijdens het najaarscongres van de VVD gisteren. Foto ANP / Bas Czerwinski

Hans van Baalen (VVD) vindt het prima dat Guy Verhofstadt voorstander is van een federaal Europa. “Hij mag dromen”, zei de Europarlementariër vandaag in het tv-programma WNL op Zondag. Volgens Van Baalen wordt Europa nooit een federatie.

De afgelopen weken ontstond reuring in de liberale partij, nadat Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt een groot gevaar noemde wegens zijn toekomstidealen voor de Europese Unie. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein steunde de uitspraak van Verheijen, maar Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) vond dat de twee te ver gingen.

Van Baalen noemt de onenigheid binnen zijn partij volgens persbureau Novum een “blooper”. Maar het is voorbij, aldus de VVD’er. Verheijen bood kort na zijn uitspraken zijn excuses aan.

De uitzending van WNL op Zondag vandaag:

Van Baalen vindt dat de Liberalen in het Europees Parlement zitten om de marktwerking zo veel mogelijk kans te geven. De VVD verzekert:

“Verhofstadt stemt bij ons altijd mee als het gaat om economische onderwerpen.”

De VVD liet er in de aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar op zijn congres gisteren echter geen twijfel over bestaan: de partij is voor Europa. Maar wel vooral vanwege de economische voordelen voor Nederland.


(Novum)

    • Niels Posthumus