Fred de Heij wint Stripsschapsprijs 2014

De Stripschapprijs, de belangrijkste jaarlijkse prijs voor Nederlandse striptekenaars, gaat dit jaar naar Fred de Heij. Dat meldt persdienst Novum. Naast striptekenaar is De Heij ook schilder en illustrator.

De Heij is volgens het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden in strips, een stripmaker “pur sang van internationale allure”, met een voor Nederland ongekend oeuvre. Hij wordt geroemd om zijn realistische stijl en vanzelfsprekende striptaal.

‘Originele, macabere humor’

De in 1960 geboren De Heij tekende verhalen voor Donald Duck, Tina, Taptoe, Kuifje, Wordt Vervolgd, Eppo en Penthouse Comix. Ook illustreerde hij de kinderboekenserie Bolke de Beer, maar dat vond hij niet erg spannend. Daarom begon hij te experimenteren met undergroundstrips en satirische en erotische verhalen.

In 2005 maakte hij de erotische thriller Afgezaagd en vanaf 2009 verschenen vijftien nummers van het erotische satirische blad Pulpman, dat De Heij vrijwel geheel volschreef en -tekende. NRC schreef over hem:

“De Heij is al jaren bekend door zijn originele, macabere humor in het in eigen beheer uitgebrachte Filo en zijn erotische werk voor Penthouse Comix. De Heij heeft bij een klein publiek een reputatie opgebouwd met soms schokkende tekeningen en zwarte humor. Afgezaagd is een erotische thriller met drie verdachten, twee rechercheurs en een prostituee met een afgezaagd hoofd, waarin een clown een hoofdrol speelt.”

Het afgelopen jaar werkte De Heij aan een ‘horrorwestern’ voor een groot publiek en tekende hij de documentairestrip Peking - Oorlog in de Diplomatenwijk. Daarnaast tekent hij in zijn atelier in Zaandam portretten en landschappen.

Prijs wordt uitgereikt in maart

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 toegekend. De 41e editie van de prijs, die bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, wordt 8 maart uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem.

    • Mirjam Remie