Egypte beperkt vrijheid om te demonstreren

Egyptische demonstranten een paar dagen geleden in Kairo. De regering in Egypte perkt de vrijheid om te demonstreren in. Foto EPA / Mostfa Darwish

Interim-president Adli Mansour van Egypte heeft vandaag een wet ondertekend waarin de vrijheid om te demonstreren aan banden wordt gelegd. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie volgens persbureau Reuters.

Dit tot grote woede van mensenrechtenorganisaties in het land. De wet stelt dat demonstranten voor hun protest eerst toestemming moeten vragen en ontvangen van de politie voordat zij de straat op gaan. De wet beperkt volgens critici de vrijheid van vergadering en begrenst de mogelijkheden tot vreedzaam protest.

In de bijna drie jaar sinds president Hosni Mubarak werd afgezet, zijn Egyptenaren met grote regelmaat de straat op gegaan. Ook Mubarak werd onder druk van grootschalige protesten gedwongen af te treden.

In juli zei het leger nog dat het recht op vreedzaam protest en vrijheid van meningsuiting voor iedereen is gegarandeerd. In een verklaring op Facebook liet de legerleiding toen weten het recht op protest te zullen respecteren zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.

Duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap gingen in Kairo en andere steden de straat op zodra het nieuws over de wet bekend werd, meldt Reuters. Precies honderd dagen geleden zette het leger de regering van de Moslimbroederschap, onder leiding van president Mohamed Morsi, aan de kant.