100 duizend mensen demonstreren in Bangkok tegen de regering

In Thailand zijn vandaag zo’n 100 duizend mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. De demonstranten eisen dat de premier aftreedt, na berichten dat haar regering wordt gecontroleerd door haar broer, de voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Demonstranten in Bangkok eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra.
Demonstranten in Bangkok eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Foto AP / Wason Wanitchakorn

In Thailand zijn vandaag zo’n 100 duizend mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. De demonstranten eisen dat de premier aftreedt, na berichten dat haar regering wordt gecontroleerd door haar broer, de voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Dat schrijft persbureau AP. Demonstranten noemen de regering van premier Yingluck Shinawatra het “Thaksin-regime”. Het protest in de hoofdstad, dat verder vreedzaam verloopt, is het grootste in jaren. Oppositieleider Suthep Thaugsuban leidt het protest, dat de hele nacht moet blijven duren en morgen verdergaat. De demonstranten willen het leven in Bangkok zo veel mogelijk ontregelen.

Sinds 2006 strijd om macht

Aanhangers en tegenstanders van de voormalige premier strijden om de macht sinds hij in 2006 werd afgezet door een militaire coup. Die volgde op straatprotesten waarin hij werd beschuldigd van corruptie en minachting voor de monarchie en de koning. Thaksin Shinawatra leeft sindsdien in zelfopgelegde ballingschap, om een gevangenisstraf voor corruptie te voorkomen.

De afgelopen jaren was er relatieve rust in Thailand, maar vorige maand is het protest weer opgelaaid. Demonstraties in het verleden waren bloedig. Gevreesd wordt dat de onvrede leidt tot nieuwe politieke instabiliteit. Morgen gaan de demonstranten naar twaalf verschillende locaties in Bangkok, waaronder het hoofdkwartier van de politie en vijf televisiestations die worden gecontroleerd door het regeringsleger.

    • Mirjam Remie