Zo dom zijn gorilla’s niet

illustratie irene goede

Twee keer per jaar is het feest in het gorillabos in Rwanda, Afrika. Dan groeien er weer nieuwe bamboeplanten. Gorilla’s vinden die groene scheuten een ware lekkernij. Toen het bos weer eens vol stond met jonge bamboe, koos het gorillavrouwtje Tamu een mooi plekje uit om van de scheuten te smullen. Boven op een bamboestruik. Wel twee meter hoog.

Maar er was een probleem. Haar kindje Imbuto liep nog beneden rond. Toen Tamu dat in de gaten kreeg, stopte ze met eten. Wat nu? Tamu zat boven. En Imbuto stond beneden. De kleine probeerde naar boven te klauteren. Maar het lukte niet. Steeds als hij een stengel vastgreep en zichzelf optrok, zakte de struik in.

Tamu had een idee. Een bamboeladder. Ze brak een lange, stevige bamboestengel af. Ze liet die stok zakken en hield hem stevig vast. Imbuto klom snel naar boven.

Biologen vinden het heel bijzonder wat Tamu deed. Want gorilla’s in het wild gebruiken bijna nooit stokken en stenen. Andere mensapen doen dat wel. Chimpansees peuteren met een stokje termieten uit een termietenheuvel. Zijn gorilla’s dan zo dom? Volgens de biologen niet. Gorilla’s zijn krachtige apen. En wie sterk is, hoeft niet slim te doen. Een gorilla slaat gewoon de hele termietenheuvel plat. En daarna klopt hij de termieten uit de kluiten, alsof hij borrelnootjes uit een zakje schudt. Dat gefriemel met stokjes vindt de gorilla maar niets. Meestal dan. Als ze een klein gorillaatje naar boven willen hijsen, is een stok natuurlijk wel handig. Lucas Brouwers

(Behavioural Processes, 2013)

    • Lucas Brouwers