Zijn sterren moesten schitteren, vond hij. Niet hij

None
Foto SANDER STOEPKER

John Bukman was wars van interviews, zei hij ooit in deze krant: „Het zijn de sterren die moeten schitteren. Niet ik”. Hij was de man achter Astrid Joosten, Humberto Tan, Tom Egbers, Paul Witteman, Felix Meurders, Fons de Poel, Mart Smeets, Jack Spijkerman, Jaap Jongbloed en tientallen andere tv-presentatoren, veelal uit de informatieve sector. Hij voerde hun contractbesprekingen en hij boekte tevens nevenactiviteiten – zeg maar schnabbels.

Bukmans carrière was heel anders begonnen. Als klassiek slagwerker studeerde hij cum laude af aan het conservatorium, speelde in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en koos daarna voor jazz en amusement, met werkgevers als de komische duo’s De Mounties en Mini & Maxi. Daarnaast regelde hij ook de zaken van cabaretière Nelleke Burg, die zijn vriendin was. Maar in 1986 besloot hij fulltime-manager te worden, om te voorkomen dat hij de rest van zijn leven met een drumstel in de auto zou moeten rondrijden. Zijn eerste grote deal was de overstap van VARA-omroepster Astrid Joosten naar de TROS. Het succes van haar praatprogramma Jongbloed & Joosten straalde toen ook op Bukman af.

„Ik had met een paar gevestigde managers gesproken”, zegt zij, „maar vond ze allemaal te glad. John was een rechtschapen uitzondering in het land der managers”.

„Hij was een recht-door-zee-Rotterdammer”, beaamt de huidige RTL-presentator Jack Spijkerman. „Zeer betrokken bij alles wat je deed, en vaak ook aanwezig tijdens opnamen. Ik weet bovendien dat ook omroepdirecteuren het prettig vonden met John te praten. Hij was er nooit op uit het onderste uit de kan te halen, en hij gebruikte bij de omroepen nooit de ene presentator als wisselgeld voor een ander”.

In 2004 kwam de publiciteitsschuwe Bukman tegen zijn wil in de krant, toen werd onthuld dat veel presentatoren naast hun omroepwerk een lucratieve loopbaan hadden opgebouwd in dagvoorzitterschappen op congressen en soortgelijke activiteiten. En dat ze zulke schnabbels onder elkaar „een Bukmannetje” noemden. Eén gevolg van de ophef was dat Paul Witteman bekendmaakte zich voortaan niet meer voor dit soort extra karweitjes te lenen. Wel was Witteman deze week mede-ondertekenaar van de door dertien prominenten geplaatste overlijdensadvertentie.

De laatste jaren tobde Bukman met zijn gezondheid, aldus Astrid Joosten. Hij werkte sindsdien alleen nog voor „een handjevol getrouwen met wie hij ook een vriendschap had”. Vorig weekend is hij aan een hartaanval gestorven. Hij was 64 jaar.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder