Waarover praten wij dit weekend? Over de valse nicht Gordon, de Bitcoin en de terugkeer van het Mondriaaneske testbeeld.

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Stelling: Bitcoin wordt hét online betaalmiddel. Het is een bubbel, roepen sceptici over de hard stijgende koers van de virtuele valuta Bitcoin. Maar het is juist een uitkomst voor wie niet wil dat banken elke online aankoop kunnen volgen. Voor wie geen zin heeft talloze formulieren met persoonlijke informatie in te vullen. Voor wie geen procenten provisie aan de bank wil geven van het bedrag dat je aan je tante in Marokko stuurt. En voor wie klaar is met banken en hun dubieuze bedrijfsvoering. Koop ze dus, voordat de rest van de wereld ontdekt hoe handig ze zijn en de koers tot nóg grotere hoogten is gestegen.

Stelling: Die roofkunst moet terug naar Irak, niet naar Berlijn. Na de oorlog ruilde een Auschwitzoverlevende een pakje sigaretten voor een goudtablet met inscripties in spijkerschrift. De Russische soldaat met wie hij het ruilde, had het tablet gestolen uit het Vorderasiatisches Museum in Berlijn: oorlogsbuit. Het tablet bleef in de familie van de Auschwitzoverlevende in Israël. Nu eist het museum het terug. Bizar, want de Duitsers hebben het opgegraven in de Assyrische stad Ashur (nu Irak). En dat was net zo goed kunstroof.

Stelling: Boskoop moet blijven! Per 1 januari 2014 gaat boomkwekersdorp Boskoop samen met Rijnwoude en het aanzienlijk grotere Alphen aan den Rijn (de geboortestad van Johnny Heitinga). Over de nieuwe naam werd gestemd. Uitkomst: Rijn en Gouweland, maar dat pikten de Alphenaren niet. Dus hoe gaat de fusiegemeente heten? Precies: Alphen aan den fucking Rijn! Een klap in het gezicht van al wat Boskoops is. Steun het Boskoops verzet. Zing het volkslied: ‘Nooit kon Boskoops roem verbleeken/ Boskoops glorie blijft vooraan/ Ja, naar alle hemelstreken/ Zullen Boskoops planten gaan!’

Stelling: Gordon is een valse nicht. Dat is heel wat anders dan een racist. Van valse nichten verwachten we constant dat ze iedereen de maat nemen. De valse nicht is de nar van onze tijd, die alles benoemt en daarmee inzicht verschaft in onze collectieve denktrant. Hij geniet een status aparte: hij mag alles zeggen (dus ook „nummer 39 met rijst” tegen een Chinese Verdi-zanger). Laten we dat zo houden.

Stelling: JFK weg ermee! Wat betekende John F. Kennedy, achteraf bezien, voor de wereld? Weinig. Hij kreeg geen belangrijke wetten door het Congres. Zijn familie zat diep in de maffia en hij was een notoire rokkenjager. Geen bijzondere president én geen goed rolmodel dus. De man zelf was niet interessant. Hij was een cultfiguur die handig speelde met de nieuwe mogelijkheden van een nieuw medium, televisie. Waarom krijgt hij, vijftig jaar na zijn dood, al die aandacht? Omdat hij vermoord is, niet om wat hij levend heeft betekend.

Stelling: Rotterdam moet stoppen met prestigebouw. Donderdag opende wéér een kolossaal bouwwerk in de Maasstad: De Rotterdam, van architect Rem Koolhaas. De gemeentediensten worden daar gehuisvest, waardoor andere gebouwen leeg komen te staan. Er is geen behoefte aan meer kantoren. Stop ermee.

Stelling: Het testbeeld moet terug op tv. Generaties zijn groot geworden met dit door Philips ontworpen beeld, dat te zien was voor de uitzendingen begonnen. In 2005 is het in Nederland in de ban gedaan. Zonde, want het testbeeld (officieel PM5544 geheten) is het beste dat ooit op televisie is vertoond. Het is de Victory Boogie Woogie van Mondriaan, maar dan beter. Als je lang genoeg kijkt, zie je een boos gezichtje.