Zwakke, laat die zalm nou staan

Er zijn drie verantwoordelijkheden van belang bij voedselveiligheid: die van de overheid, van de producent en van de consument. Om voedselveiligheid te garanderen is er natuurlijk een goed uitgeruste toezichthouder nodig. (NRC, 20 nov.) De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al eerder waarschuwingen aan visproductiebedrijf Foppen gegeven (zie o.a. antwoorden op Kamervragen,13 mei 2013, aan SP-Kamerlid van Gerven). Volgens het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid treft de NVWA de meeste blaam voor de massale Salmonella-uitbraak in 2012 in gerookte zalm. Maar die organisatie is uitgekleed door de politiek, en is niet meer dan een papieren tijger. Foppen heeft de plicht goede waren op de markt te brengen, waarvan mensen niet ziek worden. Daarom moet het bedrijf produceren onder hygiënische omstandigheden, en voldoende controles inbouwen om ziekte te voorkomen. Dit deed Foppen al langer niet optimaal, blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad. TNO deed negen aanbevelingen voor de Griekse vestiging. Verder moet de consument weten dat het eten van sommige producten niet slim is als je jong, oud, zwanger of ziek bent. De personen die overleden zijn, waren allen 80 jaar of ouder, en volgens advies van bijvoorbeeld het Voedingscentrum en de Consumentenbond kunnen zij dit product beter laten staan. Niet om de salmonella’s: salmonella en zalm is geen voor de hand liggende combinatie. Maar voor de mogelijk andere aanwezige bacterie: listeria.

Rijkelt Beumer