Vier ton zware vleeseter Siats hield tyrannosauriërs klein

None
Foto AFP

Door een onzer redacteuren

Dit is Siats meekerorum, negen meter lang en meer dan vier ton zwaar. De soortnaam is een verwijzing naar Siats, een mensenetend monster uit legenden van de lokale indianenstam Ute. Twee paleontologen vonden wervels, heupbeenderen, een paar stukken poot en een handvol tanden van het uitgestorven dier. Vrijdag beschreven ze de fossielen in het webmagazine Nature Communications.

Siats leefde 98 miljoen jaar geleden. Uit dit tijdvak was nog geen enkele grote, Amerikaanse vleesetende dino bekend. Alleen in aardlagen uit het einde van het Krijt, zo’n 80 tot 65 miljoen jaar geleden, zijn de grote, iconische tyrannosauriërs (bekend uit Jurassic Park) gevonden.

Maar in de tijd van Siats waren tyrannosauriërs nog dwergen. „De meeste waren niet groter dan een Deense dog”, zegt Lindsay Zanno, eerste auteur van het artikel. Waarom, dat was tot nu toe niet bekend. Zanno denkt dat Siats en zijn verwanten de kleine tyrannosauriërs onder de duim hielden. Pas toen zij waren uitgestorven, konden tyrannosauriërs uitgroeien tot reuzen.