Ubels met ‘klachten’ naar ziekenhuis

Bijna alle Greenpeace-activisten zijn op borgtocht vrij. Nederlander Mannes Ubels heeft medische klachten.

Mannes Ubels (42), een van de twee Nederlandse Greenpeace-activisten die vrijdag op borgtocht vrijkwamen, heeft vrijdagnacht doorgebracht in een privékliniek in Sint-Petersburg. Hij heeft „lichamelijke klachten” die vermoedelijk te wijten zijn aan zijn gevangenschap, die twee maanden heeft geduurd. Om wat voor klachten het gaat, is niet bekend bij Greenpeace. „Eerder heeft hij zich uitgelaten over het eten en de beroerde behuizing in de cel”, zegt een woordvoerder van Greenpeace.

Ubels en de andere Nederlandse activist Faiza Oulahsen (26), die ook op vrijdag vrijkwam, hebben een visum gekregen zodat hun verblijf in Rusland legaal is. Het is onduidelijk of zij ook hun paspoort hebben teruggekregen, zegt de woordvoerder. Oulahsen en 26 andere vrijgelaten Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise houden zich op in een ‘safe house’, een veilige plek waar hun juridische hulp wordt geboden, waar tolken zijn, en van waaruit zij contact met de buitenwereld kunnen onderhouden. Greenpeace heeft per gevangene een borgsom van circa 40.000 euro betaald. Voorwaarde van de borgtocht is dat de activisten Sint-Petersburg niet verlaten.

De Britse Greenpeace-activist Phil Ball (42) zat vrijdag nog vast, en komt vermoedelijk dit weekeinde op borgtocht vrij. Colin Russell, een 59-jarige activist uit Australië, zal langer vastzitten: zijn voorarrest werd deze week verlengd tot eind februari. De reden waarom is Greenpeace „volledig onduidelijk”, aldus de woordvoerder. „Hij krijgt nu een andere behandeling dan alle anderen, terwijl de aanklacht tegen hem identiek was. Net als ons pleidooi voor zijn borgtocht.” Greenpeace heeft beroep aangetekend tegen Russells voortdurende gevangenschap.

De vrijlating op borgtocht van de meeste activisten betekent niet dat ze naar huis mogen: zij moeten in Sint-Petersburg blijven zolang de strafzaak loopt. De Greenpeace-activisten worden beschuldigd van piraterij en ‘hooliganisme’.