The fake case

„Zodra ik weer een beetje tijd heb na de opening van Russisch atelier aan de Amstel, wil ik naar de documentaire The Fake Case op het documentairefestival IDFA. Een film over de Chinese kunstenaar Ai Weiwei die om politieke redenen de cel in moest. Ik herken veel in zijn strijd met de autoriteiten, zijn frustratie en zijn angst. De politieke situatie in Rusland is te vergelijken met die in China.

„Ik was in oktober nog in Moskou. Tegenwoordig zijn daar leeftijdsgrenzen voor exposities. Op alle uitnodigingen moet staan of het geschikt is voor 6+ of 8+. De expositie met werk van Marlene Dumas en Natasja Kensmil in Moskou was ineens voor 18+. Een vader die met twee kinderen in een buggy kwam, mocht niet naar binnen. Absurde situatie. Maar iedereen daar doet alsof het heel normaal is.”