Te zien op IDFA: er zijn mensen van tachtig die het nog graag doen

Foto IDFA

Ouderen en seks, het gaat voor velen prima samen in de praktijk, maar er heerst een taboe op. Menna Laura Meijer doorbreekt dat, en maakte een documentaire over de seksbeleving van mensen boven de 75, die gisteravond op IDFA in première ging.

In 69: love, sex, senior is te zien dat ouderen een actief seksleven kunnen hebben, en dat is iets wat zelden wordt belicht. Ook Meijer zelf had, voor ze de film ging maken, een bepaald beeld dat niet altijd klopt. Dat vertelt ze tijdens een interview dat Lisa Bouyeure met haar had in nrc.next, voorafgaand aan de première. Meijer:

“Tevoren kon ik me er weinig bij voorstellen. Ik dacht dat seks langzaam wegslijt en plaatsmaakt voor heavy petting: aaien, strelen.”

Dat is, zo is op te maken uit de film, in lang niet alle gevallen zo. De film gaat over seks en bevat seks, maar Meijer heeft voornamelijk een aantal ouderen bereid gevonden om openlijk over hun seksleven en verlangens te praten.

Neem Hans (85), die struint in de film de site silverdaddies.com af. Happy Hans, heet hij. Nog steeds actief, meldt hij erbij. Gezocht: mannen de tussen de veertig en de zestig. En er blijkt genoeg animo te zijn voor Happy Hans. In de film is hij te zien met zijn nieuwe vlam, in bed terwijl ze orale seks hebben. Over de keuze om deze scene onderdeel van de film te maken zegt Meijer het volgende in nrc.next:

“Er is geen taboe op bloot, maar wel op ouder bloot of documentair bloot. Misschien laat het wel zien hoe preuts we eigenlijk zijn, ondanks dat we omringd denken te zijn met seksuele vrijheden.”

‘Kees wordt mooi oud’

En dan zijn er de nog altijd stapelveriefde Atie (81) en Kees (83). Ruim zestig jaar geleden hebben ze elkaar ontmaagd. De roodharige Atie:

“Qua liefde gaan wij anders met elkaar om dan toen we in het bos waren. Lichamelijk verander je wel. Je lichaam wordt ouder, stijver. [...] Maar ik zoek hem steeds vaker op”, zegt ze. In de badkamer bijvoorbeeld. Ik zie Kees elke morgen binnenkomen met niks aan. En ik mag daar graag naar kijken. Ik ben daar trots op. Kees wordt mooi oud.”

Kees:

“Laat ik het maar gewoon benoemen. Je hebt wat meer aandacht voor de mond en de handen en wat minder voor penis en vagina. Maar ik ben nog altijd trots op haar boezem die in mijn handen past.”

Op IDFA is de documentaire nog te zien op 24, 29 en 30 november en 1 december. Volgend jaar wordt ’69: love, sex, senior’ uitgezonden door de VPRO.