‘Syrische rebellen veroveren ‘s lands grootste olieveld op Assad’

Amateurbeeld van rebellen die in Deir el-Zour vechten tegen het leger. De foto is vorige maand genomen. Beeld AP

De aan Al-Qaida gelieerde rebellengroepering Jabhat al-Nusra claimt het grootste olieveld in Syrië te hebben veroverd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vanmiddag gemeld tegenover persbureu AP.

Het betreft het olieveld Al-Omar in de provincie Deir el-Zour in het oosten van Syrië, bij de grens met Irak. De strijders wisten het gebied vannacht op troepen van het Syrische regeringsleger te veroveren. Volgens het observatorium is nu bijna alle bruikbare olie in handen van de opstandelingen.

Deir el-Zour werd in maart vorig jaar nog teruggewonnen op de rebellen door het leger, waarna een jaar geleden het gebied weer korte tijd in handen kwam van de rebellen.

Of het veld momenteel operationeel is, is niet duidelijk. Voordat de opstand tegen het regime van president Bashar Assad in 2011 uitbrak, waren de opbrengsten uit olie goed voor een kwart van het totale budget dat de regering tot haar beschikking had. Sinds de opstand tot een regelrechte burgeroorlog verwerd is de olie-export vrijwel stil komen te liggen.

    • Annemarie Coevert