Stel dat je straat de Eurokanjer wél wint

Ik gok nooit en geloof niet in loterijen. Maar het idee dat de buren winnen met de postcodeloterij en ik niet, vind ik onverteerbaar. Kun jij me overtuigen ermee te stoppen? Dat wil ik namelijk heel graag.

Geloven in loterijgeluk is een religie: meedoen geeft kans op een plek in het financiële paradijs, maar bij niet meedoen gaat die hemel gegarandeerd aan je neus voorbij. Een vergelijkbare angst hield vooroorlogse kerkgangers bij de les. Tegenwoordig wint de Postcodeloterij er zieltjes mee. Want je postcode is je lotnummer. Valt de Eurokanjer in jouw straat, dan bewijst je Postcodelot dat jij een gelovige was. Alleen dan heb je recht op het paradijs (lees: prijs).

Voor iemand die ‘niet in loterijen gelooft’, zijn er talloze redenen om te stoppen. Zo is het risico levensgroot dat je meer inlegt dan je ooit wint. Van de Postcode-inleg gaat 43,5 procent naar brutoprijzen. Daar moet de kansspelbelasting nog vanaf. Alleen de BankGiro- en de VriendenLoterij keren minder uit. Ook is de prijskans van 1 op 3,6 geen topper. De Staatsloterij haalt het dubbele: 1 op 1,8.

Verder bespaart stoppen jaarlijks 14 keer 11,50 euro. Als je dat bedrag opspaart, heb je na tien jaar gegarandeerd minimaal 1.600 euro bij elkaar. Ook de agressieve telemarketing van de Postcodeloterij kan je misschien doen afhaken. Die krijgt er regelmatig een boete voor. Een regelrechte verschrikking is trouwens de publiciteit rond de uitreiking. De winnaars worden met prijscheque gefilmd voor RTL4-programma Postcode Loterij Miljoenenjacht, waarna ze het perfecte doelwit vormen voor vrienden, familieleden, kennissen en adviseurs met last van hebzucht, jaloezie of geldgebrek.

Laat dit jou stoppen? Prima, stop dan nu. Maar stel nou dat de Eurokanjer daarna tóch op jouw postcode valt? Als dat nu al aan je knaagt, dan wordt het onverteerbaar als het écht gebeurt. Speel dan maar liever door. Er zijn slechtere gewoontes die veel kosten zoals roken, niets doen aan je woekerpolis, peperdure verzekeringen of abonnementen gewoon laten doorlopen, toeslagen waar je recht op hebt laten liggen of shoppen uit verveling. Doe dáár wat aan, dan maak je die veertien keer 11,50 euro meer dan goed. Of maak jezelf wijs dat je meedoet vanwege het geld dat gaat naar goede doelen voor mens en dier. Als bijverschijnsel maak je dan een piepkleine kans om te belanden in het financiële paradijs.

    • Erica Verdegaal