Rutte: Snowden heeft vast nog meer te onthullen

Premier Mark Rutte tijdens het najaarscongres van de VVD. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Premier Mark Rutte (VVD) verwacht meer onthullingen afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Dat zei hij vanmiddag tijdens het VVD-partijcongres in Den Bosch. “Ik heb de indruk dat Snowden nog meer in the pocket heeft zitten.”

Rutte wilde vandaag niet veel kwijt over wat hij vindt van de onthullingen over het bespioneren door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van Nederland, zo schrijft persbureau Novum:

“Het is heel ingewikkeld voor mij om daar op te reageren, omdat wij als Nederlandse regering door te reageren ook inzage kunnen geven in onze informatiepositie en dat zou weer afbreuk kunnen doen aan onze belangen.”

De premier stelde wel dat de Nederlandse veiligheidsdiensten altijd werken binnen de wet en dat er ook toezicht op ze wordt gehouden. Verder wordt de Nederlandse relatie met Amerika besproken.

Dat gebeurt zowel via de contacten van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) naar aanleiding van ‘alle kwesties’ om te kijken hoe in de toekomst ‘een aantal dingen’ moet worden georganiseerd, als in Europees verband, zei Rutte. Nederland heeft zich aangesloten bij het initiatief van de Fransen en Duitsers om de VS om opheldering te vragen over de spionagepraktijken van de Amerikanen.

‘Nederland staat aan een nieuw begin’

Daarnaast ging de premier in op de huidige staat van ons land. Nederland staat volgens Rutte ‘aan een nieuw begin’:

“Nederland komt weer op stoom. We kunnen eindelijk weer vooruit en dat is vreselijk goed nieuws. Op het gebied van de woningmarkt is het ergste mogelijk achter de rug, aldus Rutte. Ook het consumentenvertrouwen en de export lijken weer wat aan te trekken. “We zijn eindelijk verder aan het komen.”

‘Wilders slaat helemaal door over Europa’

Over Geert Wilders liet Rutte weten dat hij vindt dat de PVV-leider ‘helemaal doorslaat over Europa.’ Rutte liet weten dat hij niet bang is dat Wilders met zijn anti-Europa-agenda het thema van de Europese verkiezingen al heeft gekaapt. “Geen seconde, omdat hij werkelijk helemaal doorslaat.”

Wilders wil niet alleen geen euro meer, hij wil ook uit de Europese Unie en Nederland mag zelfs geen lid meer zijn zoals de Noren en de Zwitsers van een soort geassocieerd systeem, somde Rutte op:

“Dan zet je driehonderdduizend banen die direct en indirect samenhangen met de Rotterdamse haven en vele tienduizenden banen die het gevolg zijn van een sterke Europese markt op de tocht. Ik vind dat echt onverantwoord.”