Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: reageren op berichten over NSA doet afbreuk aan onze belangen

Premier Mark Rutte wil niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving van NRC Handelsblad waaruit blijkt dat Nederland is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. “Door te reageren zouden we inzage geven in onze informatiepositie. Dat zou afbreuk kunnen doen aan onze belangen”, zei de premier voor aanvang van het VVD-congres in Den Bosch.

Premier Rutte, hier te zien tijdens een recentelijk bezoek aan het bedrijf Teesing Industrial Systems in China, wil inhoudelijk niet reageren op de NRC-berichtgeving over de praktijken van de NSA in Nederland.
Premier Rutte, hier te zien tijdens een recentelijk bezoek aan het bedrijf Teesing Industrial Systems in China, wil inhoudelijk niet reageren op de NRC-berichtgeving over de praktijken van de NSA in Nederland. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Mark Rutte wil niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving van NRC Handelsblad waaruit blijkt dat Nederland is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. “Door te reageren zouden we inzage geven in onze informatiepositie. Dat zou afbreuk kunnen doen aan onze belangen”, zei de premier voor aanvang van het VVD-congres in Den Bosch.

Rutte noemde het volgens RTL Nieuws “heel ingewikkeld om te reageren”. De premier is ervan overtuigd dat er de komende tijd nog meer onthullingen over Nederland en de NSA zullen volgen. NRC onthulde vanochtend op basis van een document van klokkenluider Edward Snowden dat Nederland tussen 1946 en 1968 is afgeluisterd door de VS. Uit het stuk blijkt niet of het afluisteren na 1968 is opgehouden.

Rutte benadrukte vanmiddag dat de Nederlandse inlichtingendiensten binnen de wet opereren en onder politiek toezicht staan. Verder voegde de premier toe dat Nederland zich bij een initiatief van Frankrijk en Duitsland heeft aangesloten om de Amerikanen om opheldering over de NSA-praktijken te vragen.

D66 wil weten of Nederland nog steeds wordt afgeluisterd

Vanuit de Tweede Kamer klonk vanochtend kritiek op het kabinet naar aanleiding van de berichtgeving in NRC. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil snel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) weten wat hij gaat doen om te achterhalen of Nederland nog steeds door Amerika wordt afgeluisterd. ““We kunnen wel verder afwachten wat er komen gaat, maar ik verwacht een proactieve houding van de minister”, aldus Schouw.

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Indringend. #NRC spionageschandaal. Persoonlijke vrijheden onder permanent Amerikaans toezicht. Maar wat is de rol van onze MIVD daarbij?

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het ook “onverantwoord” dat de Nederlandse regering over de Amerikaanse activiteiten in ons land blijft zwijgen. Hij denkt dat de reden daarvan kan zijn dat Nederland zelf bij de NSA-spionage betrokken is. De PvdA wil ook weten of de Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD betrokken zijn bij de spionage.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman liet weten dat haar partij een strakkere parlementaire controle op de inlichtingendiensten wil en is ook kritisch over de opstelling van Plasterk:

“Minister Plasterk heeft zich zich tot nu toe te onderkoeld opgesteld in het afluisterschandaal. Hij vergoelijkte eerder het opvangen van miljoenen telefoontjes met ‘dat het slechts’ om metadata ging. Maar in een samenleving waarin inlichtingendiensten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan wordt het democratisch gehalte uitgehold.”