Rondje Riesling

Van de week weer eens een dagje Riesling gedaan. Duitse, wel te verstaan. Met alle respect voor de inspanningen in Oostenrijk, Australië en Chili Riesling speelt toch echt een thuiswedstrijd bij onze oosterburen. Neem Gleisweiler Hölle Kabinett trocken 2012 van Heiner Sauer uit de Pfalz. Daarmee wordt aangetoond dat ouwe hippies nog niet versleten zijn. En in plaats van blowend naar de opnames van Woodstock luisteren, is Heiner liever buiten.

Lekker biologisch-dynamisch wijngaardenieren. Gaat ’m goed af. Mede dankzij zijn motto: ‘Bij wit telt vooral het werk in de wijngaard en de oogst. Na de spontane gisting doe ik niets meer (zoals het oude hippies betaamt). Ik laat de wijnen rustig rijpen op de fijne lie en bottel ze zo van ’t vat, zodat ze wat koolzuur houden, waardoor er ook minder sulfiet nodig is.’

Dat smaakt al naar meer en goddank doen zijn wijnen dat ook. Gul, gevuld, rijpe appels, mollige grapefruit, citrus met mededogen. Prachtmateriaal voor dit geld. (€ 10,25; Vinoblesse).

Voorts heette ik Dr. Renate Willkomm van harte welkom op de proeftafel met haar Riesling feinherb 2011 uit de Moezel. Dr. Willkomm. Klinkt als ideale huisarts. Eentje die weet dat een paar glazen wijn per dag goed voor je is. En die daar ook recepten voor uitschrijft die vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Hier is de dokter tevens verantwoordelijk voor het welzijn van de rieslingdruif. Er staat zelfs een foto van haar op het achteretiket. Vriendelijke blonde veertiger met een glas wijn in de hand. Dit alles vanwege de overkoepelende gedachte ‘Bio-mit-Gesicht’. Bezoek de website, tik nummertje 7018278 in en er volgt een uitgebreider consult.

Eerst maar even moed indrinken. En niet met tegenzin. Mooie, schone, citrusrijke Riesling. Mineraalstrak. Witte besjes, witte perzik. Mooi droog en licht rokerig. Wat dat laatste betreft: in dit geval heeft de dokter daar geen problemen mee. (€ 8,99; Marqt).

Tot slot ben ik groots geëindigd. Met Weingut von Othegraven 2011, Riesling trocken Altenberg uit Kanzem an der Saar. Een GG. Staat voor Grosses Gewächs. En in dit geval ook voor Godsnakend Goed. Misschien wel een van de beste Duitse Rieslings die ik het afgelopen jaar proefde. ‘Sorry, niet echt voordelig natuurlijk,’ verontschuldigt de importeur zich in een mailbericht dat hij mij over deze wijn stuurde (€ 34,95; Winterberg Wijnen).

‘Maar een grand cru uit de Bourgogne heb je ook niet op een koopje.’ Zeker niet. Maar ik zou deze Von Othegraven daar helemaal niet mee willen vergelijken. Wil hij zelf waarschijnlijk ook niet. Dit is Riesling en geen Chardonnay. En dan bovendien eentje uit de buitencategorie. Op eenzame (Altenberg)hoogte. Ravissant materiaal. Strak als steenslag. Rokerigheid. Witte kiezels. Bergbeek aan de bron. Een mand met witte perzik in een Delicious-special over zomerfruit. Appelboomgaardvergezichten. Amandelbloesem in de ochtendmist.

GG. Geweldig Genoten. Waarvoor dank.

    • Harold Hamersma