Realistische voorspelling

None

„De prognoses van de OESO zijn eerder minder uitbundig dan somber. De voorspelde mondiale economische groei is nu immers 3, 6 procent voor 2014 en 3, 9 procent voor 2015, terwijl dit 3,4 procent was in 2001-2010. Ik denk dat de OESO terecht wijst op economische risicofactoren voor de opkomende economieën. De Amerikaanse economie herstelt en de rente loopt op. Hierdoor vloeit kapitaal terug naar dollars, weg uit opkomende landen met zwakke handelsbalansen en een schuldenlast die bovendien voor een aantal landen gedeeltelijk in buitenlandse valuta noteert. Om verdere muntverzwakking tegen te gaan verhogen veel opkomende landen daarom de rente, waardoor de economische groei wordt vertraagd. Aandelenmarkten in deze landen zijn hier echter al behoorlijk op vooruit gelopen, evenals de zeer verzwakte valuta. De realistische economische voorspelling van de OESO snijdt dan ook zeker hout.”